torsdag 6. desember 2007

Trolldeig

Nissefar med grøt. Laget i trolldeig. Malt med hobbymaling fra Panduro. Lakket med Quick blank lakk.
Trolldeig er et billig alternativ når ungene ønsker å lage noe. Litt går det i strøm under stekingen, men har du mange figurer i ovnen samtidig, så blir det ikke så ille.

Trolldeig lager du slik: 1 kopp salt blandes godt med 2 kopper mel. Jeg pleier å ta dette opp i en pose og riste det til det er godt blandet. Så tar jeg mel/salt opp i en bakebolle og tilsetterca 1 kopp vann med 1 (ca) ss olje (soyaolje). Vannet tar du i litt og litt og vær veldig forsiktig. Plutselig er det for mye. Så må deigen arbeides til den er "god å forme med" og det er litt knaing før den er det. Så lar du deigen ligge å hvile noen timer. La den ligge inne i en dobbel plastpose (brødpose). Så kan dere forme figurer og la fantasien få utløp!
Legg figuene på små bakepapir som passer til størrelsen på hver figur som skal lages mens dere lager dem. Det gjør det lettere å ta dem over på bakeplaten. Så stekes figurene i ca 1 døgn på ca 100 grader. (Tynne figurer kortere, tykke figurer kanskje lengre.) Midt i ovnen. Jeg pleier å borre et lite hull (tynn borr) på baksiden av de tykke figurene for å se om de er ferdige. Er det støv som kommer ut, er de gjennomstekte og er det litt fuktig det som henger igjen på borret, så må de stekes mer. For å få litt variasjon i trolldeigfigurene (ting som ikke skal males eller på hender og ansiktet til figurene) så griller jeg figurene litt mot slutten av steketiden. Ta figurene ut av ovnen og skru gradene opp til 250 - 280 grader. Når ovnen er varm nok setter du bakeplaten øverst i ovnene et lite øyeblikk. Men her er det viktig å følge med hvert sekund slik at man ikke brenner figurene. Ta dem ut ofte og se at resultatet blir bra. Når figurene er blitt kalde, kan dere male dem med vannfarger eller hobbyfarger. Det siste gir best resultat. Og når malingen er tørr må du lakke figurene slik at de blir mer holdbare. De må lakkes på begge sider. Bruk klar blank lakk på sprayboks. Det blir finest og spray flere tynne strøk enn et par "tykke". Best å gjøre dette utendørs, men ta figurene med inn for å tørke. Så kan du lime figurene på rekved, skjærebrett, eller en lite trestykke eller bare lage et oppheng på baksiden av trolldeigfiguren. Da har dere gleden av trolldeigen i mange år. De eldste jeg har på veggen her hjemme, laget jeg på slutten av 80 - begynnelsen av 90 tallet. Men det er viktig at figurene henger eller blir lagret ved vanlig inne temperatur. Man henger ikke opp trolldeig på hytten som er stengt uten varme på gjennom hele vinteren. Man legger heller ikke julefigurer på loftet eller i uteboden når julepynten taes ned. Man pakker dem fint inn og legger dem i en skuff etter et sted der det ikke er for store temperatursvigninger.
Du finner et lite trolldeigkurs her.
Lykke til!

12 kommentarer:

9na sa...

Jepp, der minner du meg på hva jeg lagde på 80-tallet! Satt oppe om kvelden etter at eldstemann hadde lagt seg og lagde nissefamilier...

HildeS. sa...

Eg og.
Eg laga mange rare nissar, men kor i allverden er dei blitt av???

Marihøna sa...

Den nissen var kjempeflott! Jeg laget masse trolldeig for mange år siden - kanskje jeg skulle gi husets 8-åring innblikk i trolldeigens verden....?
Ha en fin helg!

http://blogg.hobbyboden.com/marihona

Liv-Toril (www.liv-toril.no) sa...

Flott nisse. Trolldeig er et av mine yndlingsmaterialer å jobbe med.

Ida sa...

Takk for "oppfriskningen".
Nissen din er flott! :)
Jeg har enda ikke malt mine...
Øynene blir en utfordring... ;)

aPe sa...

Flott nisse! Har egentlig aldri laget noe i trolldeig jeg, men har fått en masse fra både søster, unger og tantunger. Nå har jeg lagt ut bilde av nissene mine, forresten. Ha ei god helg.

lisa sa...

Trolldeig er fantastisk gøy å holde på med også sammen med ungene...Anbefaler det på de sterkeste:)
God helg!

lises sa...

Kjempeflott nisse, og en artig gjenoppfriskning av åttitallets ferdigheter!

Ruth@ sa...

Kjekt og få oppskrift også... har det sikkert i mine gammle papirer... kan hende jeg prøver igjen nå gitt...

Anonym sa...

Endelig et sted som oppgir at delene er i volum;-)

Anonym sa...

Kids are home for summer and are bored...i was told about the trolldeig...but have no idea what to get the kids to make or how to even make different figures...i need help...the girls are bored! Are there any books or websites i can get ideas from?

Elisabeth sa...

Heisann, Takk for fin side og oppskrift. Laget mye trolldeig før så nå var det godt å komme igang igjen. Du fikk meg til å tenke at de tingene jeg trengte til bryggelandskap kan jeg lage i trolldeig, tusen takk :)) Ha en fin uke.
MVH Elisabeth