søndag 30. mars 2008

Så er vi i gang igjen....

Så er vi altså i gang igjen... Med hva lurer du kanskje på? Det er ikke utsying av bunaden til 17. mai eller febrilsk slanking før Sydenturen til ferien. Heller ikke manisk rydding og ekstrem makeover av hus og hage før konfirmasjonen i mai.. Nei, det er noe mye mer alvorlig enn det. I alle fall for flere av dem jeg deler bolig med. Jeg snakker om tippeligaen, om fotball, om Brann, Viking, Molde og alle de andre andre lagene som mer eller mindre er gode nok for å være med i dette sirkuset. Jeg var ikke spesielt interessert i fotball før jeg møtte min mann. Jeg kunne naturligvis se en fotballkamp på tv uten å gremmes og som en god Bergenser holdt jeg med Brann og likte Liverpool fordi Kevin Keegan spilte der en gang på 70 tallet, men det var ikke noe mer enn det.
Etter å blitt bedre kjent med min mann, fant jeg fort ut at jeg måtte sette meg bedre inn i dette fenomenet der 22 mann løper som noen (godt betalte) idioter etter en dum ball, hvis forholdet vårt i det hele tatt skulle ha noen sjanse;)

Liverpool
Liverpool. Tegnet av eldstemann ca 1999
*
Ungene begynte jo ettehvert å spille fotball også. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli en av disse halvgale fotballmødrene som står der på sidelinjen og hojer og skriker alt fra at dommeren er en dust til ande mye verre ting... men det ble jeg. Sakte men sikkert fikk fotballen en del av hjertet mitt og engasjementet for ungenes lag, Brann, Liverpool og min mann vokste...
*
Fotballtrekløver 2001
Fotballtrekløveret vårt anno 2001
Mitt beste "profesjonelle" fotballøyeblikk er naturlig da Brann tok gullet med seg hèm i fjor. Den er skal det mye til for å toppe! Men mitt aller første virkelige store fotballøyeblikk var under Eidfjord cup med eldstemann i 2001. Småguttlaget han spilte på og som min mann trente, vant finalen og fikk med seg hjem den store pokalen. At kampen ble en triller og der eldstemann scoret det avgjørende målet, gjorde ikke opplevelsen mindre. Det var så gale en stund at jeg måtte forlate kampen og gå meg en tur rundt i Eidfjord sentrum. Det tok jo ikke lange stunden og jeg kom heldigvis opp igjen til banen akkurat da Knuds puttet ballen i mål. Goldengoal og seieren var et faktum. Et lite øyeblikk der var jeg litt bekymret på om min sønn i det hele tatt kom til å overleve det hele. Alle de andre spillerene kastet seg over han og bare bena hans stakk ut under hele haugen.
*
Knuds med Eidfjord trofèet 2001
Knuds med pokalene Eidfjord cup 2001
*
Hva er det med fotballen som gjør at man som tilskuer engasjerer seg slik? Voksne folk mister alle hemninger og all normal folkeskikk kan til tider virke opphevet. Jeg kjenner folk som er stille og beskjedne til vanlig, men som forvandles til monstre når laget deres ligger under og går på en kjempesmell. Man skulle samlet all energien på tribunen under en kamp. Det hadde sikkert vært nok til å forsyne en liten norsk by med strøm en hel uke.
Frustrasjon og glede. Alt etter hvordan laget gjør det.
Her i Bergen ble det i høst gjort en litt interessant oppdagelse. Den dagen Brann spilte sin siste hjemmekamp mot Viking og mottok gullet, ble bare en person innlagt ved Sandviken Sykehus. Vanligvis blir ca 6 -7 personer innlagt her daglig. Gjennom hele høsten i fjor da spenningen rundt Branngullet herjet byen, var antall innleggelse lavere enn ellers. Mye negativt kan sies om fotball og det er nok av pøbler som gjør ryktet enda dårligere, men akkurat dette eksempelet fra Sanviken viser hvordan fotball inkuderer og skaper samhørighet.

Eidfjord
To glade fotballidioter. Lagleder og trener for småguttene som tok den store pokalen Eidfjord cup 2001

Så gjenstår det da og se hvordan Tippeligaen ender i år. Sandviken sykehus kan jo sitte klar og se hvor mange innleggelser de får til høsten hvis historien skulle gjennta seg. Da Brann tok seriegullet i 1963, rykket de ned året etter.....
Men det er jo lov å håpe.... og skulle ikke Brann klare det, så spiller det ingen rolle hvem som gjør det - så lenge det ikke blir Vålerenga. Og det skylder jeg på deg, Martin.

17 kommentarer:

Anemone sa...

Brann og Brann :-) DEN diskusjonen hopper en trønder galant over :-)

Men fotballfenomenet kjenner jeg meg utrolig nok igjen i. Den eldste her i huset som er den største "idioten" for tiden da. Og har faktisk fundert på om en ikke skulle leie en hypel til han de nærmeste månedene !! Da hadde en i all fall sluppet irritasjonsmomentet i sofakroken, med den ene hånden lett henslengt i potetgullposen mens den andre tviholder på fjernkontrollen. Jo, ja... det hadde i grunn vært et godt forslag.

Flotte bilder du har scannet ja ser jeg, tror scanner må bli mitt julegaveønske for nærmeste jul Nå går nok mine penger til konfirmasjon som blir først i mai. det krever jammen sitt det også ja, heldigvis er ikke den unge mannen bunads typen, så DEN utgiften "sparer" en seg på en måte.

Kegan ja..., men du husker målvakta fra samme periode Roy C , dån dån... hadde plakat på soverommet hjemme i tenåra bare pga den typen. Og Elvis så klart og han derre John English (tror jeg det var) i Mot alle vindar.... det var tider det gitt. Ikke mannfolk sa min mormor, og skal vel kanskje si meg enig i det nå, noen år senere.

Ha en flott kveld videre og en fin mandag da kjære venn.

P.S. tror testosteronet i dette hus er i sin 2 eller 3 kamp denne kvelden... :-(

Anonym sa...

Flott tegning og "lagbilde" på trappen.

Mokomoko

Marie sa...

Hehe, festleg innlegg og flotte bilete! Her i huset er fotballinteressa lik null... Her er me ikkje sportsidiotar, berre idiotar, hehe

Ha ei fin ny veke :)

sipusa sa...

Hehe....heldigvis er jeg velsignet med en mann som fullstendig mangler fotballentusiasme....tro det eller ei;-)

Men flott at du har fått glede av galskapen da:-D

Frk.Badegakk sa...

Du har helt rett, den der fotballen den...=P
Men Pondusstripa flirte jeg godt av, som vanlig. Og fortsetter å prise meg lykkelig over at min kjære ikke er "sportsidiot".

;)

Herlig med sengevarmere forresten! Her i juletidene våknet jeg av at Thomas og Nero tok hele senga, så jeg stod liksågodt opp i gryinga, og lot gutta ligge å purke og snorke til langt over 12...
Bortskjemte er de begge to!!!!!=P

9na sa...

heia, her er vi... folka fra oslo som ikke er det minste fnugg fotballinteresserte... vi er fem i denne familin som er fotballamøber, dvs vi kan være med og feire, er gode på det, men ikke gode på så mye mer vedrøredne fotball... men jeg holder med Rosenborg jeg da, æ e jo trøjnder æ da sjø, inni skapet mitt... e stillinga bra no da? får ronsenbårg??

9na sa...

Fårresten, nå som jæi skriver det såmm jæi sier det; Vakke mye brannfarger på gutta i 2001? Blåhvitt??? Men takk for blogginnlegg likevel da, Petunia, koz... Natttanatt

ArneA sa...

Jeg burde kanskje ikke inrømme at jeg ikke vet noen resultater fra åpningen bortsett fra at Aafk ble snytt for en straffe i sluttminuttene og tapte o-1 mot Vif. Gamlegjengen gråt,mens vi sendte gratulasjoner til vår bursdagsdatter og Vif patriot.
Får se i netavisene hvordan det gikk med de andre.
Brann er vel bare oppskryt - er det ikke

- MATMOR - sa...

Brann og Brann fru Blom.....
Sier meg enig med Arne her nede, Aafk skulle hatt straffe-men tør dommern det på overtid på Ullevål??NEIDA!!!!
Her holder vi med det som synger pent- og ALDRI holder fred!! Født kul, født gul - født KANARIFUGL!! c"j)Hehe-fotballen er rund, og opptellinga må tas i oktober engang. Ha en fin uke!

Sylvia sa...

Jeg kjenner meg heldigvis ikke igjen, for fotball er noe vi ikke snakke om her i huset. Sånn er det bare!
men ridning derimot........Det er jo noe som står mitt hjerte nermest, og enda en gang er det et innlegg om hest i bloggen min. men det blir det siste på en stund.....(tror jeg...host!)

RuneE sa...

Fotball er en ting - livet noe annet (eller...?) ;-)

Takk for omtenksom kommentar!

Anki sa...

Åhhh, så gald jeg ble for at du nevnte Molde innledningsvis. Uten å diskutere fotball noe videre utover det!
Jammen sant fikk jeg fjernet virusene, uante mengder, sådan, på PC`en. Og det beste var at jeg fikk online hjelp fra Symantech midt på natta. Jeg holdt på fra klokken åtte til ett, nå får ikke min bedre halvdel borti PC`en, for jeg vet nemlig hva grunnen var!!
Nå er det natta her, og til deg vil jeg bare si; Gratulerer med vel overstått første serierunde!

Klem fra meg

mali-mo sa...

Brann feberen er blitt en del av mitt liv også, herr mali-mo mister knapt en kamp. Nå må det nevnes at han ikke er noen medgangssupporter, han har ventet trofast og heiet og lengtet i år etter år. Så gleden var stor her i heimen da gullet var sikret.

Mitt fotballengasjement lar vente på seg, men holder mulighetene åpen for økt interesse dersom prinsessen skulle vise seg å ha denslags interesser. Skal ikke se vekk fra at vi møtes på Eidfjord-cup om noen år (og du har rett, sentrum ER lite. Bare tenk på at jeg i en tidligere periode bodde der i flere år!)

Ha en fin uke!

Tone sa...

Å for fint fotballtrekløver!
Eidfjord sentrum,eg har jo aldri vært i Eidfjord då, men eg førestiller meg jo eit eller anna som får meg til å humre litt då :)Tenkjer, det var sikkert godt skilta sidan ho fant det.
No slår det meg, finst det eit einaste skilt der det står Brann Stadion?

Og elles, ja det er herlig at vi har begynt å sanke poeng. Dette blir spennande.
Eg tippar 3 poeng i første bortekamp.

Ida sa...

Flott innlegg med herlige gutter,s tripe og filosofering rundt temaet sport! ;)
Her i huset er ingen "sportsidioter", men serien og BRANN, ja det må man jo bare følge med på. Flere av naboene her er på hver eneste hjemmekamp og noen bortekamper, til og med.
Jentene her har heklede luer med "Brann" i panna. ;)
Selv sier jeg, som den sogningen jeg er: HEIA BRANN! Oppskrytt? Hva er det Arne mener? Seriemestre fra 2007 og 4-2 mot Fredrikstad i går! ;)))
Dyktige og gode som gull, sier nå jeg. ;)

Mari sa...

Hehe, eg må innrømma eg og kjenner meg att i fotballhysteriet :-) Sjølv deler eg hus med to mindre interesserte jenter, og er glad for det, men når ein bur i byen kan ein ikkje unngå å bli litt hekta på den eine eller andre måten. Serieopninga kan rett og slett ikkje gli umerka forbi.
Og når besteveninna er Brann-frelst må ein etterkvart innrømma at "ok då, det er moro at Brann vinn. Ok, eg var hes då Brann slo Viking. Viss berre Sogndal ikkje rykker enno ein divisjon ned so..." Rart at det er lov å halda med eit engelsk og eit norsk lag, men ikkje to norske...
Koseleg at du stakk innom bloggen min!

Tone sa...

Eg fortalde sonen min at Sandviken hadde færre innleggelsar i fjor haust, han føreslo at folk var ikkje nødvendigvis friskare, det kunne komme av at bisarr adferd var så normalt her i Bergen den hausteen at folk ikkje reagerte :)

Vel, uansett kan vi håpe på eit nytt år med få innleggelsar.