lørdag 12. juli 2008

En flått ferie så langt....

Overskriften på dette innlegget er rimelig bokstavlig. Det er en flått sommer. Bare i dag har jeg plukket 5 flått av meg selv, 2 av Silver, to av Jølle , 1 av Todd og min mann har fjernet en på seg selv. Dette er langt fra rekorden. Vi er ikke hysteriske - vi har bare en dårlig opplevelse som vi ikke vil gå gjennom en gang til. Du kan lese om den her.
Nå har vi drevet med litt arbeid på hyttetomten så man kan jo si at vi har oppsøkt problemet da, men hva skal man gjøre. Kle oss i kjeledress og tape igjen alle åpninger?
Men vi har bestemt oss for en ting. Vi skal gå beskerk med kantklipper og ljå og holde vegetasjonen nede rundt hele hytten. Her skal flåtten virkelig bekjempes.
I går traff jeg på en bonde i nærheten som driver med geiter. Vi kom i snakk om litt forskjellig og deriblant flått. Han hadde aldri sett en eneste flått på noen av sine dyr noen gang.... Hvorfor ikke det? Hva er det geitene har i kroppen som gjør at flåtten ikke biter dem - eller er det fordi flåtten rett og slett ikke trives der geitene ferdes. Er det i det hele tatt forsket på dette? Er det noen som har hørt at det er funnet flått på geiter? Geitene til denne bonden gikk ute hele året og den viktigste jobben ved å holde vegetasjonen nede gjøres nettopp i vinterhalvåret fordi da spiser disse geitene på alt. Så det er kanskje det man skal skaffe seg... En geit eller to og kanskje en ekstra til å leie ut???
Flåttproblematikken er også noe myndighetene må ta ansvar for. De lar Norge gro igjen. Når man vet at flått trives godt i tett vegetasjon, kunne man begynne med å fjerne busk og kratt der folk ferdes... (Ja, innenfor rimelighetens grenser da.)
Men som en bonus til dette, så ville man jo igjen kunne se det flotte utsikten langs de norske veiene og ikke bare inn i en vegg av grønt.
Og har ikke politikerene råd til å betale folk for å slå langs veiene våre, så kan de jo kjøpe inn geiter og la dem gjøre jobben....
Bildet av flåtten har jeg lånt her

15 kommentarer:

kjpweb sa...

While I can only guess about the words - this critter really is a bad one! Stay clear if you can! Cheers, Klaus

organic-lizzi sa...

Æsh..og ush..Ja i år har de vært ekstra ivrige.Jeg har hatt en for første gang i mitt laaaange liv!!
Vet ikke hvorfor de ikke går på geiter jeg..Enig i at hvis det hadde blitt renset mere opp ville vi sett den "flåtte"utsikten:-))
Herlig søndag & Stooor klem fra Randi

AnneKa sa...

Har nettopp hatt et innlegg i avisen her oppe om hvordan det gror over av vegetasjon, og det over alt. Vi har heldigvis bare enkelttilfeller av flått og dyrene mine har ikke hatt det etter at vi flyttet hit men de sjekkes hele tiden. Men på Sandnes, isj og æsj, måtte plukke hver gang vi hadde vært ute og på slutten gikk vi mest bare tur på jærstendene. Bruker å si at her oppe har vi ikke flått, brunsnegler og hoggorm, men vi har bjørn i skogen og av og til en elg i hagen.Men både flåtten og sneglene er underveis. Leste historien om sønnen din. Det burde være en av de første tingene de sjekker for det er jo ikke akkurat et nytt fenomen.

Beate sa...

Hei!
Exspot fås hos veterinær er supert til hund. Fungerer mot lus, flått og mygg. Da er iallefall Jølle fri.
Super blogg du har!

lisa sa...

Flått er noe dritt. Fjernet en på min yngste sønn i kveld og to på katten tidligere i dag. Alle burde gjort sitt for at den ikke skulle spre seg slik, så om man ikke kjøper seg en geit - så kan man gå løs på busk og kratt med hekkesaks og kantklipper.

Marit - "Som Mine Dager Er" sa...

Har aldri hatt flått på kroppen selv, men syntes det er no' dritt. Hunden til min foreldre har vi jevnlig fjernet disse ekle krypene fra. Og når man vet at flått kan gi livsvarige sykdommer hos mennesket har jeg faktisk litt "angst" for å bli bitt.

Når det gjeder din kommentar om at landet vårt gror igjen, er jeg helt enig. Man ser knapt vårt vakre land, fordi alt er igjengrodd. Og ingen tar ansvar. Men kanskje en skokk med geiter kan?!?

Ha en fin uke.

Klem fra Marit

9na sa...

Har ikke sett en flått på maange dager jeg nå.. Hihi. Her er det sirisser i trærne, som maser døgnet rundt, ikke vet jeg hva som går av dem men de overdøver det meste av andre lyder i hvertfall.Ellers er det deilig her, anbefales. Men neste gang skal jeg ha med egen pc..

Anemone sa...

Grøss og gru ! Og JA! Dette har jeg sett. Det væst tenkelige utfallet av Borelliose og Flått, og hva dette kan gjøre med ett menneske. For disse dyra finnes også på vår del av landet, og Hitra er vel den plassen der roisikoen er størst for flått bitt. Glemmer aldri den mannen, eller pasienten om du vil. Det eneste han kunne bevege til slutt var øynene..., og glemmer det aldri. Helt plutselig og helt uventet andriper disse små krypdyra og spiser seg formelig inn i kroppen din. Heldigvi er det jo ikk alle som er bærere av Borelia da, men ta sjansen den smvil. For min del er jeg "ferdig" med Hitra for ens stund (svigerfar har hytte der, og dørstokkene ikke nedrennt av oss, for å si det slik). For den pasienten, ja, som sagt, den glemmer jeg aldri. En mann i sin beste alder.

Og helt sant det du skriver, om jeg forstår deg rett. All denne vegetasjonen tar helt knekken på oss. Vi har slettes ikke vært glinke nok til å hogge unna, laget og pleid våre veikanter og skog. Det formelig gror igjen både her og der. Snakket faktisk om det i helga vi og, noe må gjøres, og staten må ta ansvar. Skogvsveien opp til turisthytta oppi lia her, det er snart som å kjøre inn i en tunell av trær !! Faktisk så burde det vært slik at folk kunne fått hogd seg ved gratis !!!

Nei, sett dette på trykk i avisen du Petunia, VG og dagbladet !!

Håper nå allkevel du koser deg der du er da :-)) slapper av og nyter livet. Vær rapporten fra trøndelag er som følger; 9 grader, regn og tåke langt nedover fjellsidene her .-((

Hilsen en dame som er overmoden for ferie !!

ArneA sa...

Skrekk og gru.
Måtte gå tilbake og lese innlegget om flåtten forrige gang også.
Vi hadde flått på katten Sokrates under en ferie i Risør for flere år siden, men her i Oslo er vi heldigvis ikke plaget. Det er jo lite kratt på Aker Brygge.
Kanskje det er derfor media ikke har fokus på det, så jeg støtter forslaget fra anemone.Det er jo ikke agurknytt engang.
Ikke minst ville det blitt hyggelig med gjeiter rundt omkring. Har dett bilde av Bergendistriktet før og rtter gjeiteholdet på de traktene. Vi har sagt "Opplev Norget fra innsiden, ferier på Vestlandet". Da tenkte vi på tunellene, men krattet langs veiene gjør jo at den vakre naturen er gjemt. Så flere gjeiter tiltredes. I hvert fall for hun jeg sover med. Hun kan ikke ei gjeit være i fred når hun ser ei eller en.

AnnetteK sa...

Ja til geiter, nei til flått ;)

RuneE sa...

Man kan jo da trygt si at du har hatt en flått sommer..

Ikke så mye akkurat hos oss hittil, men de finnes. Min fetter som driver med sauer i umiddelbart nabolag av vår hytte må stadig fjerne flått fra dem. I følge ham er flått og andre typer insekter og innvollsorm etc hovedårsaken til tap av sauer på beite - ikke en enslig ulv i en dal på Østlandet.

Årsaken til mer flått etc? Skoggrensen kryper oppover. Årsaken til det? Klimaendringer. Vilje til å gjøre noe praktisk med det? (bortsett fra i valg-taler) = 0.

Hønehuset sa...

Spis hvitløk! Etter at vi begynte å spise hvitløk daglig, og foret hund og katt med det, har vi ikke hatt en eneste flått!

GundaM sa...

Æsj og æsj, jeg hater flått! Kommer fra nordmøre opprinnelig og der ble vi som barn kropsvisitert hver kveld før sengetid om sommeren;)Og flott fantes det massser av oss barna, og spesielt meg som elsket å holde på i trærne og lage hytter;)

Er du sikker på at bonden ikke har flått på geitene sine? hadde du sjekka ordentlig er jeg sikker på du hadde funnet både det ene og det andre på de;)

Elisabeth Augusta sa...

Så hjertens enig med deg. Det er skremmende å se hvordan landskapet gror igjen, hvordan mangfoldet forsvinner og det vi ønsker oss minst får ta overhånd.
Jeg håper ungdommene mine, som er hjemme og passer katten mens vi gamlingene ferier, sjekker han nøye hver dag. Han har vært ille plaga med flått i sommer. Gutta tror jeg ikke er i faresonen - rimelig trygt foran pc'en, tror jeg.

drengen sa...

For å ta ditt første spørsmål først; jeg er 61-modell og startet på skolen i -67 mener jeg.
Er godt kjent på Dyngeland, spesielt i området ved gartneriet til familien Fjell (min første kjæreste var yngste sønn der).

Flått; jo jeg har plukket flått både av geitene og sauene. Sauene er mer utsatt uten at jeg kan si hvorfor. Men vi behandler både geiter og sauer med et stoff som heter Coopersect som vi får på resept. De sauene som skal til fjells får på seg dagen før de skal dra. De som er hjemme er mer plaget og de er inne til behandlig mellom hver 4 og 6 uke.
På hundene mine bruker jeg middel som jeg kjøper hos veterinær, de får også hver 4 uke. Det er et "klem på" preperat som du tar ned på huden på ryggen. Du får også slikt middel til katter.
For oss mennesker vet jeg ikke om noe middel, men får du flåttbitt så må du følge nøye med, blir det rødt og hovent rundt bittstedet må du til lege! Selv har jeg bukse med strømpene utpå eller støvler når jeg er i marka for å sjekke dyra. Og langarmet skjorte.

Er det mye hjort i området? De er "bærere" av flått men det er også blitt ett problem for dem. Milde vintre gjør også at flåttplagen øker.

Når det gjelder gjengroing av landskapet så er jeg nok enig med deg. Men mye henger sammen og tidligere var det mange flere gårder og jorda var i bruk. Nå legges det ned over alt og konsekvensen ser vi allerede. Som bonde så skjønner jeg godt dem som gir seg. Det er til tider tungt, lønnen er veldig lav om det i det hele tatt er noe igjen når alt er betalt, arbeidstiden er 24/7. Men noen er heldigvis sta og fortsetter likevel..

Vet ikke om dette var til mye hjelp?