tirsdag 21. oktober 2008

Uteliggeren


Utenfor DnB sine lokaler på Vågsbunnen, nesten nede ved Fisketorget, er det en statue jeg bare måtte ta bilder av.
Første gang jeg så den, var det bare slik i forbifarten, og jeg hadde nesten rundet kvartalet da jeg plutselig ombestemte meg og gikk tilbake for å se hva dette var for noe....
.
Uteligger 3
.
Den ruver ikke akkurat i terrenget. Er ikke plassert på noen sokkel, så den kan være lett å gå forbi.
Skulpturen heter "Mennesket" og er laget av kunstneren Arne Mæland. Den er en gave til Kirkens Bymisjon, Bergen, og ble plassert her ved årtusenskifte 1999/2000 som et symbol på at byen skal ha plass til alle. Også for dem som ikke har det så lett.
.
Uteligger 2
.
En liten messingplate er festet på fortauet foran statuen:
"Ingen er bare det du ser"
Kirkens Bymisjon Bergen
.
Uteligger 1
.
På folkemunne blir den bare kalt "Uteliggeren":
Synes denne statuen er så levende og hadde noen satt en hatt foran den, er jeg sikker på at hatten hadde blitt fort full av penger....

25 kommentarer:

Anemone sa...

Å den har jeg sett!! En vakker figur, og din tekst passet så godt..., alt for lett å gå forbi..., hadde en bare sett...og sendt et lite smil... men til en statue skal det vel mer til :-)

Se nå på den andre bloggen du vet, ligger noen spørsmål der...

GAWO sa...

Denne har jeg passert mange ganger. Den er virkelig fin og er en fin gave til Kirkens Bymisjon. Arne Mæland har laget mange fine skulpturer. Husker godt da han plasserte en jente i et busskur. Det var da det var en stor busstreik her vest og alle var hjelpsomme mot hverandre og tok opp de som stod langs veien og ventet på buss. Mange bilister stoppet og ville ta jenten med. De ble litt flau da de oppdaget at hun var en statue. Hun så virkelig levende ut. Nå står hun i Bergen sentrum. Kanskje har du sett henne mange ganger.
Arne Mæland er en fantastisk flink kunstner og han har en aura rundt seg som er helt spesiell. Ja det syntes jeg den gangen jeg traff han :-)

GAWO sa...

Når jeg tenker meg om så står jenten utenfor Mc Donald. Du finner henne på nettsiden til Mæland. :-)

Hobbygåsa sa...

Dette er nydelig Petunia! Statuen er så tydelig laget av en virkelig kunstner og plaketten sier så mye. Tusen takk for at du blogget dette, hvis jeg kommer til Bergen skal jeg så absolutt finne dette stedet.

Tofo sa...

Ja jeg kvepper alltid når jeg går av bussen der, tror jo der sitter noen ...
Fin! :-)

Bjørg 47 sa...

Jeg falt for teksten som jo er sååå passende. Det er en grunn til at folk ligger ute. Takk for at du delte denne figuren med oss som ikke kan se den 'live'.

Ivar Ivrig sa...

Denne var en av de bedre statuene som jeg har sett. Veldig bra :-)

9na sa...

Åha, en måte å tjene ekstra på, Petunia? Legg ut en hatt og hent pengene regelmessig...

organic-lizzi sa...

WoW!! Den satt for å si det sånn..
Deilig dag & klem Randi

ArneA sa...

Flott skulptur.
Det er bare det at her i byen ser vi altfor ofte at slike "skulpturer" faktisk har kjøtt og blod.
men tittelen er jo ganske treffende i flere sammenhenger. Også her i webverden

Litt av Mitt, Jorunn sa...

"Ingen er bare det du ser" - det er ord vi skulle tenke på før vi dømmer noen ja. Virkelig en fin og levende statue det der :0)

lisa sa...

Den skulpturen er veldig fin. Burde blitt laget flere slike statuer av "hverdagshelter" som kan gli inn i bymiljøet og ikke nødvendigvis stå på en sokkel. for hvem er det som kommer på sokkel egentlig?
Den "jenten" som Gawo beskriver her, tror jeg stod på busstoppet ved Flåten senter på Os. Og det var ikke bare bilister som stoppet for å ta henne med. Mange bussjåfører tok feil også! Og ser du henne litt på avstand, så ser hun virkelig ekte ut! Kan godt forstå at mange tok feil og hadde denne uteliggeren virkelig hadde fått en hatt foran seg, så hadde jeg puttet penger i den - garantert!

Ida sa...

Vakkert og litt vemodig.
En flott statue.
Alle mennesker har sin verdighet, uansett status eller livssituasjon.

Anne-Berit sa...

Vi må bli flinkere til å "se" og hjelpe de som er mindre heldig i livet enn vi har vært...
Dette var bare en statue,men det finnes mange som han i det virkelige livet.Flott å bli minnet på.Klem!

Frk.Badegakk sa...

Utrolig vakker skulptur.. Alle byer burde hatt en sånn for å minne en på saker og ting...
Gikk det bra med poden i går? Ble han syk eller?

Miamor sa...

..Har sett den maange ganger, men ikke lagt merke til ordene...Ingen er bare det du ser....Visdom!!

Lindaen sa...

Det som frister meg når jeg ser ham, er å ta på ham noen varme labber og en strikkelue og kanskje et skjerf? Han ser jo så kald ut...

kate sa...

Så levende den statuen så ut! Å så fint at du setter fokus på at det ikke er alle som har det like lett rundt oss... men at de allikevel fortjener både omsorg og det at noen bryr seg...

En fin kveld ønskes fra Kate:)

Som Mine Dager Er, sa...

En trønder som meg, som knapt har vært i Bergen har ikke sett denne figuren. Men den var skikkelig fin, litt utenom det vanlige. Man må stoppe opp og gjøre seg noen tanker. "Uteliggeren" snur seg bort, og vil liksom ikke ha noe med deg å gjøre. Ser likegyldig, men samtidig så tankefull ut. Bare en dyktig kunstner klarer å skape slike levende uttrykk.

Takk for alle gode kommentarer inne hos meg, Petunia. Setter alltid stor pris på dem. Gir deg en klem i kvelden.

Marie sa...

Tankevekkande...
Dotter mi som bur i Bergen var vitne til at ein godt voksen mann skjelte ut ein av byen sine taperar då han sat heilt i ro med eit pappkrus framføre seg. Då kjende ho sinnet stige i seg og ho gjekk bort til mannen og spurte med sint stemme om han ikkje hadde høyrt om folkeskikk. Ho var heilt gele etterpå for ho er eigentleg ganske beskjeden. Då kom det ein forbipasserande ung mann opp til henne og takka henne for at ho sa ifrå.
Ho seier at ho også finn det ubehagelig med alle tiggerane, men at ho ofte stikk til dei nokre myntar og at ho aldri kunne tenke seg å vere sint på dei.

MonaLisa sa...

Å den var skjønn, på sin måte!Flink til å ta bilder er du også! Ønkser deg en strålende helg, og takk for fin hilsen på bloggen min. MonaLisa

Denise sa...

Wonderful photograph, a very beautiful scene. The statues are brilliant. Thank you for sharing them and have a very Happy SkyWatch Friday :)

Pernille sa...

No fokk jeg tårene i øynene. Du verden så vakker og i samme tid så trist. Ordet uteligger skulle ikke ha eksistert da alle skulle ha rett til tak over hodet.

Framed and Shot sa...

Hei!
Fikk en kommentar fra gawo på bloggen vår, kom over fotosafari logoen på henne side - også kom jeg til deg.... ;-) !
Nydelig statue og en flott tekst. Verd å ta med seg!

God helg ;-)

Nutte sa...

Skjønner hva du mener, måtte stoppe å se litt på den da jeg var i Bergen for to år siden (tror jeg det var)og familien var like enig- veldig spesiell skulptur. Liker den :)