onsdag 5. november 2008

Den store furukrigen

Først av alt: Nei, jeg har ikke meldt meg inn hos NIB. Ikke et vondt ord om dem. Jeg er stadig inne og sniker i kulissene der for å snappe opp ett og annet. Jeg har heller ikke tenkt å gjøre dette om til en interiørblogg. Til det er det så mange andre som gjør så mye bedre enn hva jeg noe gang kommer til å klare.
Nei, dette er egentlig en lite (les: stort) rop om hjelp.

Huset jeg bor i ble bygget da furuepidemien herjet på sitt verste her i landet. Jeg har naturligvis pusset opp diverse rom i årenes løp, men aldri helt gitt meg i kast med å male furuen. Nå har jeg altså kommet til det punkt at nok er nok og her må malekost og rulle svinges..
Nå sitter jeg her og kjenner håpløsheten spøke i bakgrunnen. Et lite øyekast rundt meg, er egentlig nok til å drepe hele arbeidslysten i startgropen. Med takhøyden 5 meter på det høyeste og med ubehandlet furupanel som skriker etter fornyelse, så ser dere vel hva jeg har å stri med… Og dette er bare i stuen.
.
Male furutak


Jeg er altså på en aldri så liten fisketur….
Jeg trenger råd og erfaringer fra dere som allerede har sloss mot furuen. Ja, dette er rett og slett en bønn om å dele alle de gode knepene med meg, slik at jeg slipper å gjøre de samme tabbene som dere kanskje gjorde i begynnelsen. For det er rimelig mye som skal males her og jeg er ikke i det lune at jeg orker å ekspremenetere…
Jeg har tusen spørsmål og bare et par svar. Jeg sjanglet helt frustrert ut av maleavdelingen på Byggmakker forleden dag etter å ha prøvd å rådføre meg med en ungdom bak disken der…
- Nei, grunning til panel – det hadde han ikke hørt om. Kunne sikkert bare vaske godt og så male. Trodde han.
Til og med jeg vet at man må grunne treverket først og det har jeg gjort… men hva nå??? Bør jeg bruke kvistlakk bare på kvistene eller male hele taket med sperregrunn?
Hva gir best resultat? Bruke rulle eller pensel når jeg maler panelet?
Hvilken malingstype er best?

Sens

I dag har jeg brukt Jotun sin Sense, men den tørket så fort og det ble ikke så bra resultat. Må jobbe veldig raskt.
Bør jeg fuge alle skjøtene mellom panelene slik at det ikke glipper så lett ved temperatursvingninger?

Hva med maling av furutaket? Noen trylletriks der som kan lette arbeidet?

Og hva med furukjøkkenet mitt?? Lakkerte furu fyllingsdører? Noen som har erfaring der?? Kanskje best med oljemaling der?

Furukjøkken


Alle tips, ideer og gjerne fargeforslag mottas med stor takk. Jeg lover at det vanker premie(r) til den eller de som gir meg gode råd jeg kan bruke:) Også tips for maling av furumøblene!!!

Eller bør jeg bare gi opp nå og la ting være som de er…
I følge min mann , også kalt ”tregheten i systemet” så er nok svaret ja ...
Men hva vet vel han…..

Bilder har jeg lånt her: Ifi.no, Jotun.no og Sigdal.no

26 kommentarer:

9na sa...

Haha jeg tror mannen din har en sammensvoren her... (Eller NEI, han leser jo kanskje dette...)... Jeg tror det er koblet til østrogenet å pusse opp, og til testosteronet å ta det med ro og være tilfreds med sånn som det er...

AnKa sa...

Jeg hjalp kjæresten min å male panlet i stua hans, men han hadde brukt panel-lakk da panelet var nytt. Og vi brukte ikke noe kvistlakk når vi malte, og vi brukte pensel. Husker ikke hvilken maling vi brukte....
Ønsker deg lykke til, og håper vi får se bilder når du starter.
Klem fra meg

CHÂTEAU DE KONSTANSE sa...

Hei:-)

Dersom veggene/taket er ubehandlet, bør de kun vaskes med salmiakk eller kraftvask først (ikke pusses).
Deretter påføres kvistlakk,-jeg bruker en liten pensel.
Etter at det er tørket grunner du et strøk, før du kjører på med 2 lag maling.
Om du skal bruke rulle eller pensel avheger av hva slags utseende du ønsker.
Vi bor i et veldig gammelt hus, og liker best å bruke pensel slik at en "ser" strøkene. Men dette er klart litt mer tidkrevende.
I taket kan du bruke rulle, og gå over med pensel der rullen ikke kommer til (i skjøtene).

Jeg sverger til oljemaling både på vegger, tak og interiør, selv om det tørker sakte og lukter mens en står på.
Vannbassert maling er bedre å jobbe i luktmessig og tørker kjappere.
Men den avgir gasser lenger etter at den er tørket, enn det oljemaling gjør.
Jeg sørger heller derfor for å ha god ventilasjon mens jeg jobber:-)

Oljemaling er mye mer slitesterkt enn vannbasert, og passer derfor ypperlig på kjøkkenskap.
Eneste "ulempe" med oljemaling er at den gulner litt over tid.

Kjøkkenskapene dine er sikkert lakkert?
Disse bør derfor pusses lett over med et fint sandpapir, før de vaskes grundig (her er det ofte mye fett som skal bort*s*).
Vil tro du ikke trenger bruke kvistlakk på de,- kun grunne rett etter vask, og male 2 strøk.
På møbler som males, pleier mange å pusse lett mellom hvert strøk (og vaske), men det har jeg aldri prioritert.
Så lenge grunnarbeidet er gjort skikkelig, er resultatet er alltid blitt bra!

Lykke til!!!

Monica sa...

Hei!
Du har litt av en jobb foran deg... Broren min kjøpte et hus fullt av furu. Nå er alt malt egghvitt. Mye jobb, men absolutt verdt det:) Alt ble grunnet, kvistlakk på kvistene, og to strøk med panelmaling til slutt. Den ene brukte rull m/forlengerskaft, mens den andre for over med pensel rett etterpå. (NB! Mal bare to-tre lengder i gangen, slik at det ikke tørker før du har fått brukt penselen)
Jeg har malt litt panel selv også, med forskjellig maling, og det ble absolutt best resultat med panelmaling og interiørmaling (Lady 20 og 40). Har ikke prøvd Sens..

Anemone sa...

Skulle nå ønske jeg kunne komme med noen velmenende glupe råd her.
Desverre, kan jeg nok ikke det kjære venn.
Vi trives nå i "furuskogen" vår vi, ulempen er lyset, vi trenger mer og mer lys. Noe som sikkert kommer av den mørker og mørkere furua, og at vi desverre blir eldre og eldre.
Husker jeg en gang så et supersmart tips i blogen hvit linje om hvordan en kan lakkere kvister på en uhyrlig rask og effektiv måte. Ta en titt inn dit du, for av bloggtittelen skjønner du vel at dette er en sånn hvit verden....

Lemi sa...

oioioi... for en jobb.. lykke til!! har sjøl ett loftsrom me furuvegger, brystpanel i stua(som heldigvis e lasert) furutrapp, karmer, dører, dragere, og kjøkkeninnredning... huff huff..

storeflittig sa...

hi hi! furuh&%¤#%/ som det heter på interiørspråket, hehe:)

chateau de konstanse gir den ultimate bruksanvisningen, men med ny kvistlakk kan en (heldigvis) male over hele panelen, uten å måtte ta en og en kvist. det er nemlig litt av en jobb...

til kjøkkenskapene hadde jeg brukt nordsjø høyglans oljemaling. den tåler vann, noe som kan komme godt med på kjøkkenet. (spør etter nordsjømalingen som tåler vann, og det høres ut som du kanskje bør bytte malebutikk, hihi)fremgangsmåten er helt lik der som på panel.

pensel er det beste, men på panel kan en alltids jukse og male med rulle og så bare gå over med pensel. god gammeldags maling gir det beste resultatet, syns jeg, men det er tidkrevende.

kjøkkenskapene må få stå å sette seg ca en uke etter at de er malt, før du kan begynne å bruke de, og de bør brukes med stor forsiktighet de første ukene. malingen kan skalle lett av helt i førsten. (uansett hvilken oljemaling du bruker.)

oljemalingsflekker fjernes best med vanlig matolje, feks olivenolje, fra hender, hår og gulv. så slipper du å få whitesprit hender:)

Anne-Berit sa...

Sorry,er ganske grønn der,ville bare innom og ønske deg lykke til.Har en gang her,med lakka panel som skulle vært malt for år og dag siden,men det blir utsatt og utsatt og utsatt....

Sol sa...

Det hender jeg havner helt på "ville veier" her i bloggverdenen, og denne gangen endte jeg opp hos deg....;-} Jeg ønsker deg lykke til med furuprosjektet. Jeg ser at du har fått gode råd allerede.Her hos meg har vi kvittet oss(les malt over) det meste av panelen,men litt gjenstår enda. Panelen vår er så gammel at vi heldigvis ikke trengte å sette den inn med kvistlakk....
Ha en fortsatt fin og kvistfri kveld...

Jane sa...

Eh... EN gang, så jeg på sånn dærre ekseriment, sånn malingbombe altså, lissom, altså.... He he, nei, det gikk vel ikke så bra.

Naboen her sverger til malings-sprøyte, vet ikke hva det heter, men fryktelig effektivt på husvegger og gjerder. Sprayer på maling. Vet ikke om han bruker det inne eller om det i det hele tatt er å anbefale.

Lykke til iallefall.

Tofo sa...

Her vil jeg bare følge med på de gode rådene du får..vi har også endel furu som JEG ønsker å male. Særlig alle vindusposter og karmer, samt furureol mm.
Lykke til! Klem :)

Anemone sa...

http://mali-mo.blogspot.com/2008/11/panel-p-kjkkenet.html

Charlotte sa...

Ja her har du jo fått masse råd! Jeg kan anbefale å bruke så blank maling som mulig på de steder du skal tørke av mye. Lettere da.
Dessuten blir det stilig når det er litt "Shiny" synes jeg.

Lykke til!! Det er dritkjedelig, men så absolutt verd det.
Det går jo an å spraye også da.... Hint-hint.

Frk.Badegakk sa...

MAL OVER DRITEN!!!
Det er det beste rådet jeg kan komme opp med i farten.

Hilsen ung dame mettet på furu for lenge siden.

=P

Pernille sa...

Har ikke så masse råd enn spakkel, grunning, kvistlakk og to runder med maling. Jeg spakler først der jeg bare MÅ spakle, så kvistlakk, grunning, hvis fibrene røyser seg så går jeg med lett hånd over med sandpapir, så to runder med Lady maling(jeg brukte halvblank). Veldig tidkrevende, men du så fint det blir etterpå:) Lyjje til:)

Pernille sa...

Mente selvfølgelig: Lykke til:)

LoneK sa...

Ser ut som du har samme prosessen forran deg, bare i litt større omfang enn hva vi gjorde på kjøkenet på hytta.
Det vi gjorde var:
1. Vask ned
2. Ha på kvistlakk på all kvist ol
3. Grunn. Brukte vannbassert med farge, da fargehandelen blannet i den fargen vi skulle male veggen med, og sparte oss dermed for et strøk.
4. Mal, vil nok anbefale Olje for best resultat. (men de lærde strides.)
Hos oss ble det totalt 3 strøk.

Når det gjelder pensel eller kost er det litt hips om happ, men jeg er best fornøyd med resultatet ved bruk av en god kost.

Lykke til, håper du har mange som kan kalles inn til maledugnad!

esnorway sa...

Ser ut til at du får en travel måned med male om hele huset lykke til med det håper du tar bilder før og etter det kan være artig å se. å det er nok av råd og vink på hav du kan gjøre med ting på nettet.

Tone sa...

Ai, der skal det gå mengder av maling.
Har hatt et slikt prosjekt for ørten år sidan og den store overraskelsen var at det gjekk sååå mykje maling.
Eg ville nok begynt med tynna vannbasert og så fortsett med olje.

Når du maler med olje tørkar det så seint at du får eit betre resultat, du kan unne deg ei lita pause innimellom òg.
Du slepp ikkje unna kosten, men kan prøve å kombinere kost og rull.

Eg brukte forlengar då eg rulla over taket her eg bur no, det går heilt fint.
Og du kan forlenge kosten.

Tone sa...

PS
Det blir nok ikkje julebakst hos deg dette året ;))

...men herlige nye rom!!

Petunia sa...

Nei, Tone! Det blir nok ikke julebakst hos oss i år
- heller;)

ArneA sa...

Jeg holder med til annet materiale, så her holder jeg kloklig kjeft.

GAWO sa...

Jeg har prøvd Sens. Bruker den nå på lister og det er den super til. Uten lukt og tørker fint. Den er nok ikke så god til større flater.
Jeg hopper bukk over furukvistporblemet. For meg er ikke det et problem. det ser ut til at etter et visst antall å så trengs ikke kvistlakk. Gjorde det på et rom, men ser ikke forskjell fra de andre rommene.

Trenger du å forsterke arbeidslaget ditt så kan jeg gjerne strekke ut en hånd... mener kost. I hvertfall til lister, for tak blir jeg sikkert svimmel av å male :-)
Lykke til

Berit sa...

Jaja Petunia du har masse arbeid som skal gjøres forstår jeg.
Heldigvis er jeg noksa ferdig med mitt prosjekt for denne gang.

Mange gode råd har du fått.
Men visst du skal male så bruk kvistlakk på alle kvister, fordi jeg har prøvd å male oppå gammel panle, og etter en stund ble det brun flekk, og det er ganske irriterende. Bedre å ta den tiden det tar. Ta kvistlakken på med svamp, det går fort, og ta de to ganger, det tørker fort.
All panel må vaskes, jeg brukte panelrens. Grunn og mal med oljebasert maling. da kan du vaske senere uten at filla henger igjen.
Jeg har malt alle glaser og lister med halvblank jotun, i fragen egghvit(krem) stuetak i helmatt samme farge,(det kan ikke vaskes)
Kjøkkentak, halvblank.

Men du kan også gjøre det mer lettvint på taket. male med panellakk med dobbel dose fargepigment. Ta med en panelbit til malebutikken lag en prøver der. Kanskje kan du ha mere pigmenter i..., og ta bare ett strøk. jeg brukte to strøk, og pusset lett mellom strøkene.
Da skal du IKKE bruke kvistlakk!
Jeg brukte vannbasert panellakk, den tørker fort. Bruk god bred pensel og ta ikke mer enn tre fjøler samtidig, husk å stryk jevnt. Denne slags maling brukte jeg på et husprosjekt vi holdt på med i vinter.

Håper dette kan være til litt hjelp, er det noe så må du bare spørre, så skal jeg prøve å svare.

Lykke til uansett hva maleteknikk du bruker.

Hobbygåsa sa...

Her har du jo fått haugevis av råd, så jeg tror ikke jeg har noe mer å komme med hehe.
Annet enn; bruk for guds skyld kvistlakk, ellers angrer du helt sikkert senere! Og - ikke la det bli værende i furu - du blir sååå fornøyd når du slipper å bo i skogen. Jeg angrer ikke en dag på at all panel i vårt hus ble malt! God helg til deg!

Fotballmamma sa...

Du kommer til å få drømmehuset når jobben er gjort. Ikke skip tak eller ekelte rom, jobben er ikke gjort før alt er tatt..*ler* men igenting er finere en malt mpanel. Lykke til