lørdag 29. november 2008

Trolldeigkurs

Jeg har tidligere laget mye i trolldeig og Bulle har i flere uker maset på meg om vi ikke kunne sette oss ned og lage noe igjen. Så siden han ikke gir seg så lett, så var det best å bare sette i gang. I den forbindelse tenkte jeg at jeg kunne lage et lite kurs og vise hvordan du kan lage nisser som du kan gi bort i julegaver. Oppskriften og veiledning på selve trolldeigen finner du her.
.
Hva du trenger
.
Det er ikke så mye redskaper du trenger for å lage trolldeigfigurer. En kjevle, en skarp kniv, noe å lage mønster med (her bruker jeg slik som du renser neglebånd med og en slik plastikk pinne som følger med epoxylim), en kopp med vann, tannpirkere som er spiss i begge ender og en hvitløkspresse til å lage hår med. Det kan være lurt å lage figurene på bakepapir. Det gjør det lettere å flytte dem fra bordet og inn i ovnen.
.

.

Jeg hadde tenkt å lage en liten nissegutt. Jeg begynner med å forme en kule til hode og en trekant til lue. Jeg setter dette sammen med en tannpirker og litt vann mellom delene. Så bøyer jeg litt på luen og lager mønster på den som skal ligne på et bråt.

.

Jeg triller en liten kule som jeg deler i to og plasserer på hvert kinn og en liten pølse som jeg legger på haken. Dette gnir jeg godt fast til hodekulen slik at det ikke synes at det er lagt på etterpå. To små kuler blir til ører og en liten kule blir formet til en liten nese. Her stikker jeg to hull til nesebor. Der øynene kommer, lager jeg to små fordypninger. Munnen kan du risse opp med en spiss gjenstand eller du kan male den på etterpå. Håret blir laget av en hvitløkspresse.

4 Kropp
.
Kroppen blir til av en liten klump. Jeg gjør ikke noe mer med den før jeg har laget bena. Men husk å feste kropp og hode til hverandre med en tannpirker og litt vann.
.
.

Jeg triller en pølse i passende tykkelse og lengde til ben og deler den i to. Så former jeg buksen litt til. Jeg pleier å legge en blyant innpakket i sølvpapir akkurat bak kneleddet for å få en liten knekk i foten der. Og så lager jeg streker på buksen slik at det ikke blir så slett. Vil det skal være liv over figuren.
.

7 Ben 3
.
Nederst på kroppen/genseren lager jeg en liten kant med mønster som skal ligne på et bråt. Her ser du buksen og den lille knekken i kneleddet.
.

To kuler i passende skostørrelse former jeg til to tresko. Disse blir festet til bena med tannpirkere og vann!


10 Hode kropp sko
.
Nå er lue, hode, kropp og føtter ferdig!
.
.
Armene lages på samme måte som bena og jeg kutter ikke armlengden før jeg har festet armene til kroppen. (Husk vann og tannpirkere!)
.

.
Armene bøyes i ønsket fasong og votter lages av kuler som formes til og enda mindre kuler blir tommel. Vottene festes med 1/2 tannpirker til hver arm. Bråt lages nederst på erme. Litt bulker/riller der armen bøyes, gir liv til figuren.
.

Finsih
.
Da har nissegutten også fått en liten snøball i den ene votten og er klar for å stekes i ovnen.
Jeg har mer tro på lang steking på svak varme. Da sprekker ikke figuren så lett. Denne nissegutten kommer nok til å ligge i ovnen i ca 1 døgn på rundt 100 grader. Kanskje litt lengre også.
.

15 Ferdig stekt
.
Nå er nissegutten ferdig stekt og klar til å males.
Jeg kontrollerer alltid figurene om de er harde tvers igjennom ved å borre et lite hull fra baksiden der figuren er tykkes. (Ikke borr lengre enn inn til midten av figuren.) Er det som kommer ut bare pulver er den ferdig. Er det litt fuktig, må den stekes litt til. Når de er ferdig stekt, så tar jeg figurene ut av ovnen. Skrur termotstaten opp på ca 250 grader og når ovnen er varm - griller jeg figurene ett minutt eller to helt øverst i ovnen. Men gjør du dette, må du stå ved siden av ovnen og passe på hele tiden. De kan fort bli svidd. Grunnen til denne grillingen, er at jeg ikke maler ansiktene på figurene mine. Jeg la dem være "trolldeigfarget" og gillingen gir litt mer liv til figuren.
.

.
Så starter malingen. Jeg vil ikke anbefale noen spesiell hobbymaling, men den må tåles og lakkes etterpå og være egnet til å male på trolldeig.
.
.
Først maler jeg de største tingene og tar detaljene til slutt.
.

20 Male 5
.
Øynene er det vanskeligste. De gir figurene sjel og personlighet. Jeg pleier å først legge det hvite og når det er tørt maler jeg fargen på øynene og til slutt en svart prikk i øyet. Her må du bare prøve deg frem og se hva du synes er fint.
.
21 male 6
.
Selv en liten nissegutt slipper ikke unna litt sminke. Rødfarge i bollekinnene må til!
.
22 Male ferdig
.
Da er nissegutten min klar til å lakkes!
.

23 Ferdig lakket
.
Jeg bruker Quick blank lakk (sprayboks) når jeg lakker figurene mine. Jeg har forsøkt flere typer, men har blitt mest fornøyd med den. Du bør lakke figurene i alle fall to ganger. Aller helst flere og det er bedre å lakke tynne lag enn å dose på med lakk.
.
.
Detalj på "Mariusgenseren" og ansiktet til nissegutt!
.
26 Detalj Oppheng
.
Jeg liker best å lime figurene mine på en bakgrunn. Det kan gi dem litt lengre levetid. Men det er ingen grunn til at du ikke kan lage et oppheng på selve figuren. Da borrer du to små hull ved siden av hverandre (På selve kroppdelen av figuren) og bøyer til en liten streng til et oppheng. Stikk strengen i hullene og lim med hurtigtørrende epoxylim.
På tre kan du bruke ferdig lagede oppheng som du enten limer på eller spikrer på med stiftene som følger med i pakken. Så limer du trolldeigfiguren på fjølen med hurtigtørrende epoxylim.
.

27 Ferdig
.
Da er nissegutten min ferdig!
Legger du igjen en kommentar her på dette innlegget, er du med i trekningen av denne figuren!!!
Trekningen er nå tatt og vinneren ble:
Grethe Kristin

79 kommentarer:

dachsemor sa...

Kjempe fin Nisse gutt.

Ruth@ sa...

Herlig nisse gutt dette ble... lenge siden jeg har drevet med troll deig burde kanskje prøve igjen.... herlig med litt dytt og påminnelser... Kjekt kurs du hadde... det er jo noe som har gått i glemmeboka ja... Grei du er som hjelper oss gammle og huske...

Lemi sa...

wow den va stilig ;) likte spesielt godt mariusgensern ;) må vel lage no trolldeig me ungan en dag kanskje.

9na sa...

Whow! Guri Malla så flott!!! Du er flink, PetuniA... Kjempeflink, og godt illustrert og forklart fremgang også.

Miriam sa...

Hei!
Han så ut som en skikkelig nisse gutt.Fikk absolutt lyst til å prøve meg med trolldeig.
Syns det gjorde seg og sette figuren på en trebit.Flott arbeid

Monika sa...

Å kor søte den var da :-)
Du er jo kjmpe flinke
Har ikkje vert i bloggland på minst 10 dager no - føler abstinent og savna den daglige titten innom bloggvennene
MEN no skal eg holde meg frisk og rask til jul

Smil fra Monika

Kristin Helene sa...

Den var utrolig søt!
Takk for en veldig bra beskrivelse av fremgangsmåten :)
God helg!

MirreVirre sa...

Jeg er imponert! Den ble jo utrolig søt! Spørs om ikke jeg må lage litt trolldeig igjen jeg også. Må innrømme at det er det MANGE år siden jeg har gjort!
Ha en fin helg!

knitomania sa...

Jeg er helt imponert - SÅ flott! Og så enkelt det ser ut! Dette må prøves! Tusen takk for trolldeigkurset :D ha en flott helg!

knitomania sa...

Jeg er helt imponert - SÅ flott! Og så enkelt det ser ut! Dette må prøves! Tusen takk for trolldeigkurset :D ha en flott helg!

Anett sa...

Flott nissegutt med glimt i öyet. Nå fikk jeg virkelig lyst til å lage trolldeig, spörs om ikke sambo må se film alene i kveld ;o)
Takk for inspirasjon.

Marita sa...

Hva du kan! En ordentlig sjarmis han nissegutten der!

vibbedille sa...

HEKKAN sååååå flott den ble!!! Eg laget mye trolldeig før og elsket det! Kanskje det hadde vært noe formeg nå som eg skal sitte her med brukket tå/vrist i noen uker hmmmmmm det hadde vært kjekt ja!!! Kooos deg og ha en herlig lørdag! klem vibbedille :)

sms sa...

Kjempeflott nissegutt, og så flott at du viste det for oss, trinn for trinn.

Ha en riktig god helg

jaja74 sa...

tusen takk for en kjempefin beskrivelse! Skal jammen lage trolldeig en kveld nå i førjulstria ilag med tuppelura mi. Å nissegutten ble nydelig:)

kari - carpe diem sa...

Nå tror jeg pinadø du blåste liv i en gammel aktivitet som mange av oss har et forhold til! Den ble så fin! Jeg laget kranser til alle i familien det året jeg gikk i sjuende klasse...ingen slapp unna, alle måtte få. De var kanskje ikke helt gjennomstekte...noen muglet iallefall før året var omme...

Bonkjærringa sa...

For en søt nissegutt,og takk for beskrivelsen av fremgangsmåten. Ha en god helg.

Anne-Berit sa...

Tusen takk for et fantastisk trolldeigkurs.Og den nissegutten skal du bare sende til Mo med en gang,for den skal jeg vinne.Hihi,tuller bare,men gu så glad jeg hadde blitt om jeg hadde vunnet den.
Må vel helst lage en selv med min vinnerlykke,og med denne undervisningen tror jeg jammen jeg skulle fått det til.
Ønsker deg en flott lørdagskveld:O)

kariannebk sa...

Så fin han var! Du er flink! Selv om du har et grundig kurs må jeg bare si at jeg sliter med å gjøre det samme etter deg... Alt jeg produserer i trolldeig ser ut som det er laget av en fireåring....

Baddie sa...

Nå har jeg storkost meg med å lese/se trolldeigkurset ditt. Nissegutten ble jo utrolig fin, og så mange små detaljer. Hadde vært morsomt å se det Bulle laget også. Kan ikke tro at du vil gi bort den herlige nissegutten, men er jeg den heldige, lover jeg et godt hjem. God helg.

Elisabeth sa...

WoW! Jeg er kjempeimponert. Denne vil jeg veldig gjerne være med i trekningen på.
Jeg har ikke laget trolldeig siden jeg gikk Barnepleier VK1 og VK 2 på videregående.
Kjempefin nissegutt.

MajorogMeg sa...

Jøjje meg..nå ble jeg skikkelig imponert. Så utrolig råflink og dyktig du er!!!!!!

GAWO sa...

Fy søren Petunia, du er flink. JEg kjenner ingen som er så dyktig som deg når det gjelder trolldeig. Du ahr det i fingrene og detaljene er så utrolig fine. Denne gutten skal aldeles ikke til Mo Anne Berit :-) for jeg tor han er en ekte tjuagutt og hører hjemme i Bergen. Fra spøk til alvor: den som vinner denne er skikkelig heldig. Kan nesten ikkje skjønne at du vil gi kunsten din bort.
Takk for deltaljert kurs Petunia. Jeg er imponert over dette innlegget, for her ligger det mye arbeid bak.
Klem til deg fra meg. :-)

Torsdag sa...

Hallo Petunia,
I'm shure he will start doing some funny things if you turn off the light, I know about "nisse gut".
... but this is not realy my comment, I'm writing for my wife Brigitte, and she said " Ohhhh was ist der süss". A lot of german words for "LOVELY".
Tusen takk for trolldeigkurset
Ha en fin Helg
Hilser Brigitte og Hartmut

Tofo sa...

Du så flink du er!!! Jeg er helt imponert! Nissegutten ble kjempefin. Tusen takk for kurset. Flott med trinn for trinn, og godt forklart. Fikk i allefall lyst til å prøve meg. Tipper at det får datteren min og...
Klem ;)

lise sa...

For en kanonflott nissegutt! Kanskje vi skal sette opp trolldeiglaging som aktivitet i romjulen!

Monica sa...

Eg er imponert!

Ivar Ivrig sa...

Jeg må ta i bruk ukristelige ord for å uttrykke min umiddelbare beundring. Fy f..n så utrolig bra.
Dette tar jeg av meg hatten for og bøyer meg dypt i støv.. nei .. hybelkaninene :-)

Som Mine Dager Er, sa...

Må si som han over her. Fyttirakkern så flink du er. Du skaper liv over trolldeigfigurene dine med alle detaljene. Ikke minst ser mariusgenseren nesten strikket ut. For et talent du har. Det skal du ta til deg, for det har du nemlig!

Ønsker deg en fin lørdagskveld, snuppa så preikes vi.

Klem fra Marit

Lisa sa...

Oj, jeg er imponert. Trolldeigen jeg en gang laget, ble bare klumper som jeg forsøkte å sette sammen til et system (som bare jeg kunne se hva var).
Jeg baker all julebaksen din i bytte mot denne;)
LOL

Petunia sa...

Lisa!
Du la inn en god søknad der du;)
Men jeg kan dessverre ikke la meg bestikke.

Ann Karin sa...

Halle min!! så flinke du er.
Skikkelig imponert blei eg nå.
Så mången fine detaljer du har fått med.
Kjempe fine forklaring var det også.
Heldige den som vinner denne.
Krysser fingrene, for eg har lyst å vinna den. ; )
Ønske deg en fin kveld.

Lindaen sa...

Såå fin nissegutt!
Jeg var forresten veldig inspirert av dine trolldeigfigurer den gang vi nesten var naboer. Husker jeg laget en masse trolldeig-greier og gav som julegaver. Skulle kanskje prøvd det igjen?
Men det blir nok ikke denne julen. I år kommer jeg nemmelig til å være på flyttefot! Så det blir en jul i kartonger er jeg redd..
Og vintersolen er ved badeplassen ved Myrdalsvannet på Dyngelandssiden. Nei, det var ikke lett å se ;)
Ha en super duper helg!!

Mokomoko sa...

Stilig laget denne artikkelen. Kjekt å se at du er tilbake med trolldeig, kanskje du skal ta noen bilder av dine tidligere arbeid og legge de ut på bloggen. De fortjener det.

Line sa...

Kjempeflott, Petunia!!
Eg er knallimponert over alle detaljane...
Enkel og lettfatteleg forklaring på framgangsmåten hadde du og!!
Einig med deg i at det gjorde seg å sette han på ein trebit:0)
Ynkjer deg ei fortsatt fin første adventshelg...Jula nærmar seg med stormskritt!!
Klem Line

Elisabeth Augusta sa...

Kjempekjekk nissegutt du har laget og flott kurs også. Det er mange år siden jeg tulla med trolldeig, men det er jo egentlig et artig materiale.

Anemone sa...

Trøstesen min å mæ! så utrolig dyktig du er!! Hadde aldri greid det der jeg nei, men undrer på om julebaksten skal bakes i trolldeig i år, sunnere og så kan man ta dem frem igjen år etter år...

klem herfra.

AphotoAday sa...

That is SO creative...

Mariannes Kort og Stempling sa...

Nydelige Petunia ;-) Ønsker deg en strålende helg!! Klem

Pernille sa...

Å jeg vil vinne! Hvordan kan jeg jukse meg til en seier her? Og så jeg som ikke pleier å jukse. Men den nissegutten vil jeg gjerne ha:)

Du Petunia. Jeg trodde bloggene i Bergen skulle være full av pepperkaker, juletre og fyrverkeri:) Men det ser jeg.... Mo i Rana - Bergen 1-0;) Kunne bare ikke dy meg;)Hi hi hi

Men jaggu kan dere feire advent i den byen:)

PS: Mobbing på fotobloggen min;)

Pernille sa...

PS på nytt: Nydelig innslag om troilldeig. Du er jo rene kunstneren jo:)

Charlotte sa...

Næmmen så stilig! Vanligvis er jeg litt sånn "mot" slike figurer. Men denne var virkelig sjarmerende. Flott malt og greier. Nå fikk jeg også lyst til å lage trolldeig!

mono sa...

Milde banan - så flott en figur!! og knallfin veiledning, da! =)

Hønehuset sa...

Åh, den var fin!

GundaM sa...

Du å d uså flott den ble tilslutt !!! Herlig.

Lenge siden ejg har vært borti trolldeigfigurer nå gitt, dette var moro ;0)

Ha en kos dag Petunia

AnnetteK sa...

Tusen takk for framgangsmåte. Nå virker det plutselig ikke så skummelt å skulle prøve seg på trolldeigfigurer lenger!!!!

Og nissengutten ble skikkelig søt da! Flink du er!

gud75 sa...

Det va en nydelig nissegutt.. og så fint med mariusgenser :)
fikk kjempe lyst til å lage trolldeig nå... takk for innspirasjon :)

Mita`s hjørne sa...

Heisann...
Ble nesten nostalgisk her jeg - for mange, mange år siden var jo trolldeig figurlaging det store...
Flott nissegutt...
Ha enn super adventsuke...

Klem Mita...

TORUNN sa...

Imponerende flott!!
Nå havner jeg i mimremodus. Laget mye av trolldeig for-ja, 25 år siden.

grethekristin sa...

Kjempe koselig nisse gutt.
Fikk lyst til å lage noe av trolldeig igjen vi også lenge siden sist.
Ha en koselig Adventstid.

Tone sa...

Gu, det er lenge sidan sist eg laga noko av trolldeig.
Det var jo ein fil luring du hadde laga, Petunia.
...åsså Marius då!!

Koselig koselig sa...

Fyyyyyyyyyyy flate så flink du er Petunia! Det er den flotteste trolldeigfiguren jeg noen sinne har sett!! Helt ærlig, den var jo bare helt rå!
Den var kjempefin! Dette bør du lage for salg, seriøst!!!!

Ha en fin første søndag i advent. Her i heimen er vi stille og rolige i dag, det går litt sakte i dag hihi... gårsdagens fest for maken var utrolig flott. Jeg lo og lo og lo (av Rare Randi) og vi hadde det kjempemoro her! hihi
Fikk tatt en del blinkskudd av vennene også, så nå har jeg litt av hvert å lage til de :) tenkte jeg skulle lage litt personlige julekort i år serru'... fikk ide på tv4.se - kanskje jeg lager en post om det hvis jeg får til og sånn?!
vi får se

klem og ha en fin første søndag iadvent

Guri sa...

Skjønn nissegutt det :) Skulle ønske jeg hadde genet for forming og maling på den måten!

Og tusen takk for gratulasjonen! Jeg har gifta meg i all stillhet ja, sa ikke akkurat fra til Se og Hør, sikkert derfor du ikke hørte noe om det ;)

Berit sa...

Kunstneren kommer frem... dyktig er du!!! Han ble skikkelig fin!!

Ja, hvem holdt ikke på med dette for ørten år siden, jeg iallefall. Laget så mye at jeg fikk eksem av hele greia.

kanskje jeg skulle klargøre en deig til mine barnebarn da vi skal ha juleverksted... hadde vært gøy å prøve igjen.

Takk for påminnelsen!

Ha en fin adventstid videre.

Välkommen till Hobbylotta sa...

Fantastiskt bra gjort..mycke fin Nisse, oj man kan göra mycket med trolldeg.
Ha en fin Advent/Hobbylotta Piteå Sverige

livetleker sa...

Jeg er imponert. Jeg har også laget noe i trolldeig i sin tid, - da ungene var små, men det er lenge siden. Tenkte med meg selv at du nesten skulle laget tre om gangen eller noe sånt. Samlebånd, mener jeg, for dette var litt av en prosess.

Catta sa...

WOOOOOW!!! Haddde jeg klart å forme en så fin nissegutt, trorr jeg aldri jjeg hadde klart å gi den fra meg.

Catta sa...

Oj... Unnskkyld skrivefeilene og de litt for amnge doble konsonantene.. Har tatt litt i overkant ventoline (astmamedisin), så er litt skjelven...

Må bare tilføye at jeg skal tipsse mamma om dette trolldeigkurset. Dette vil jeg også prøve :D Kjempestilig, altså!!

HildeS. sa...

Så koseleg å sjå igjen trolldeig, og så herleg denne nisseguten din vart:)
Det var veldig kjekt å sjå korleis nisseguten vaks fram mellom dine dyktige hender.
Du er knallflinke Petunia)

Nena sa...

Wow, så kjempeflott den nissen var :-) Morsomt med mariusgenseren :-) Ønsker deg en fin adventstid!

Grete sa...

Så fin nissegutt! Har aldri fått noe til med trolldeig, har prøvd,men mangler vel tålmodighet.
Kanskje jeg skal prøve meg på kurset ditt, veldig godt forklart ihvertfall.

Ønsker deg en flott uke!

Hilsen Grete.

Turid sa...

Så flott nissegutt!!
Å så med Marius genser som æ er så glad i.
Takk for kurset, trolldeigen får nok en ny sjanse etter dette.
Ei fin adventstid til deg- mørketids klæm fra Turid.

kate sa...

Jeg er helt stum av beundring - han ble jo bare helt råflott!! - himmel og hav så flink du er!!!
Ha ei flott uke,
klæm fra Kate:)

turvid sa...

Wow - nå ble jeg imponert! Så flink du er!

Anonym sa...

Dette kan du jamen ! Nissegutten ble kjempefin og "levende". Skulle likt å vinne den ja. Hilsen mamma_toril@yahoo.no

Marie sa...

Så flink du er! Kjempekoseleg nissegutt du har laga :)

Håpar du finn tid til små pausar til sånne koselege puslerier og ikkje stressar heile tida. Så kjem jula enten me er ferdige med det me hadde tenkt eller ikkje. Veit korleis det er å holde på med oppussing heilt opp i julehelga, då eg var i tenåra renoverte foreldra mine deler av huset her, då tapetserte me på julafta. Me blei ikkje ferdig, men me pynta tre og tende lys, så blei det jul likevel. Sjølv om det ikkje var tapetsert ferdig under vindaugo og det ikkje var hengt opp gardiner.

Ha ein fin første desember :)

Marie sa...

Eg blei så imponert av nissen at eg gløymde å svare på spørsmålet ditt om orkideer.
Det viktigaste når ein steller orkideer er å ha tålmod!
Dei kan stå lenge etter at dei misser blomane til det kjem nye. Eg tar mine ut i vasken ca ein gong i veka og lar vatnet renne godt gjennom barken dei står i. Lar vatnet renne over alle blad samstundes(ikkje på eventuelle blomar). La vatnet renne godt av før dei blir sette tilbake i potteskjular. Dersom blada visnar og blir gule fjernar eg dei.

Så er det berre å vente! Blomane står i fleire månader når dei først kjem. Orkideer trivst godt i eit aust- eller vestvendt vindauga, dei vil ha lys, men ikkje sterk sol.

Lukke til

Nina i Paradiset sa...

Kjempefin!
Laget mye trolldeig tidligere, men de siste årenen har det stort sett blitt bare nisser. Under "jul" på bloggen min er det nok bilder av fjorårets utgaver! :)

Klem fra Nina

ArneA sa...

Du er en utrolig flink pedagog.
Også far kan få dette til etter dette, men jeg ender vel med å prøve trollkrem og blir fornøyd med det
:)

Bjørg 47 sa...

Tenk det er nesten så jeg i an alder av over 60 kanskje skulle prøvd meg på trolldeig for første gang i mitt liv !!!!!!

Bra oppskrift også.

Ha en fin adventstid.

grethekristin sa...

For en kjempe overraskelse at jeg skulle bli trukket ut.Det hadde jeg ikke trodd,sjelden jeg har sånn flaks.Tusen takk.

Rick sa...

WOW!!!!! Thats so awesome! Never saw anything like it...;-)

LilleBlå sa...

Tusen takk for flott trolldeig-kurs! Mye av dette hadde gått i glemmeboken gitt, sannelig bra at noen røsker opp i de små grå...
Nissegutten din ble knallfin, det er nesten sånn at jeg fikk lyst til å hive alt annet unna og lage en selv...
Ha en fortsatt fin adventstid, Petunia!

naturglede sa...

Dette var kjempestilig. Så flink du er. Nissen ble jo som levende:)Jeg lagde trolldeig med ungene når de var små, og det var gøy. Men nå har jeg masse leire og det er enda bedre faktiskt.Fin advent til deg:)

Miss_Yves sa...

Cute!

malla-b sa...

Kjempefin nissegut du har laga.

KnitCow sa...

Oi! Nissegutten din ble kjempefin. Jeg vil også prøve å lage en slik ;-)

Marit sa...

Er kjempe inponerte her jeg sitter. Det er en skikkelig flott nissegutt! Ønsker deg og dine en fortsatt god jul!

antique equestrian prints sa...

black mold exposureblack mold symptoms of exposurewrought iron garden gatesiron garden gates find them herefine thin hair hairstylessearch hair styles for fine thin hairnight vision binocularsbuy night vision binocularslipitor reactionslipitor allergic reactionsluxury beach resort in the philippines

afordable beach resorts in the philippineshomeopathy for eczema.baby eczema.save big with great mineral makeup bargainsmineral makeup wholesalersprodam iphone Apple prodam iphone prahacect iphone manualmanual for P 168 iphonefero 52 binocularsnight vision Fero 52 binocularsThe best night vision binoculars here

night vision binoculars bargainsfree photo albums computer programsfree software to make photo albumsfree tax formsprintable tax forms for free craftmatic air bedcraftmatic air bed adjustable info hereboyd air bedboyd night air bed lowest pricefind air beds in wisconsinbest air beds in wisconsincloud air beds

best cloud inflatable air bedssealy air beds portableportables air bedsrv luggage racksaluminum made rv luggage racksair bed raisedbest form raised air bedsbed air informercialsbest informercials bed airmattress sized air beds

bestair bed mattress antique doorknobsantique doorknob identification tipsdvd player troubleshootingtroubleshooting with the dvd playerflat panel television lcd vs plasmaflat panel lcd television versus plasma pic the bestadjustable bed air foam The best bed air foam

hoof prints antique equestrian printsantique hoof prints equestrian printsBuy air bedadjustablebuy the best adjustable air bedsair beds canadian storesCanadian stores for air beds

migraine causemigraine treatments floridaflorida headache clinicdrying dessicantair drying dessicantdessicant air dryerpediatric asthmaasthma specialistasthma children specialistcarpet cleaning dallas txcarpet cleaners dallascarpet cleaning dallas

vero beach vacationvero beach vacationsbeach vacation homes veroms beach vacationsms beach vacationms beach condosmaui beach vacationmaui beach vacationsmaui beach clubbeach vacationsyour beach vacationscheap beach vacations

bob hairstylebob haircutsbob layeredpob hairstylebobbedclassic bobCare for Curly HairTips for Curly Haircurly hair12r 22.5 best pricetires truck bustires 12r 22.5

washington new housenew house houstonnew house san antonionew house venturanew houston house houston house txstains removal dyestains removal clothesstains removalteeth whiteningteeth whiteningbright teeth

jennifer grey nosejennifer nose jobscalebrities nose jobsWomen with Big NosesWomen hairstylesBig Nose Women, hairstyles