onsdag 10. desember 2008

Safran farm

Jeg bakte Lussekatter i dag og kom på en tilsynelatende strålende idè!
Safran er verden dyreste krydder og det skal ikke mye hoderegning til for å forstå at når 0,25 gram safran koster 22,90, så blir kiloprisen rimelig astronomisk. Dette måtte jo kunne bli et bra Income;)
Men hva vet man egentlig om safran? Vel, en titt på Wikipedia, var nok til å innse at den nyfødte drømmen om sarfan farm, ikke ville la seg gjøre..
Safran kommer fra arrene til safrankrokusen. Til et kilo safran, kreves det minst 70 000 kokusplanter. Så stor hage har jeg ikke. Krokusene her blomstrer stort sett i krukker på altanen rundt påsketider..
Dessuten må det ca 200 00 arr til for denne kiloen med krydderet - og som også må plukkes for hånd...
Man begynner å fatte hvorfor det er så dyrt, ja.... men jeg hadde jo klart å leve lenge på et par kilo;)

18 kommentarer:

Petunia sa...

LUSEKATTER

150 g (godt) smør
½ l (hel) emelk
1 pk gjær
1 ½ dl sukker
2 ts kardemomme
1 ½ g malt safran
eller 1 ts gurkemeie
½ ts salt
850 g hvetemel

Smelt smør og tilsett melken og varm dette til væsken er 37 grader.
Bland alt det tørre og hell væsken på litt om gangen.
Eltes godt og heves til dobbel størrelse.
Trill ut pølser (ca 2 x 18 cm) som du former til S’er.
Stikk rosiner i svingene og pensle dem med egg.
Etterheves.
Stekes på ca 225 grader i 8-10 minutter
Avkjøles på rist under et klede.

Lemi sa...

jepp e nok d... svindyrt!!

9na sa...

Jammen, jammen, ...luksussafran fra Bergen burdee jo selge ekstra godt da, det kommer vel an på markedsføringen... eh, kanskje...

9na sa...

...eller du, vi kunne jo stikke av til Safrania, der er sikkert jorda billig og vi kan surrer rundt og sette krokusløker...

RuneE sa...

For 30 år siden kjøpte vi ekte safran på grønnsakmarkedet i Valencia. Det var så eksklusivt at vi ikke turde bruke det. Det måtte spares til noe bedre. Til slutt var det spart for lenge...

MajorogMeg sa...

KAnskje du bare skal sette opp et drivhus og starte "oppdrett" av denne urten?? Vet ikke hva annet man bruker Safran til da..har vel aldri hørt navnet før. Dårlig butikk hvis det kun brukes i Lusekatter ;-)

hobbyvenn sa...

Tror det ville være enklere å satse på salg av Lussekatter jeg da, men akk så kort sesong... Eller kanskje fjellet du bruker som turvei kunne vært benyttet til safranfarm? Sikkeert ingen som hadde tenkt at det lå stor verdi i det når de gikk tur... Ha en fortsatt fin førjulstid..

GAWO sa...

?????? men gurkemeiefarm da?
Er det bedre?

Skal du være Lucia med lys og nattkj... æææ, hvit kjole?

Anemone sa...

Vi flytter og starter farm med en eneste gang!!! Er dritt lei det meste om dagen, og er åpen for forandring ja...

Anne-Berit sa...

Hadde ikke gidda det jeg heller,hehe.Takk for at du delte den oppskriften med oss....

Eli Kristin sa...

Så herlig, ble skikkelig fristet.. og tenkte at søren at jeg ikke så innlegget ditt tidligere i kveld. Baker skillingsboller i hauger til julekosfest i klassen til eldstemann i morgen. Det måtte være gjærbakst - og Lucia-dagen er jo den 13.!! Må lage lussekatter til helgen, hi-hi! ;) Takk for at du deler oppskriften!

Helle Kjersti sa...

Jeg synes du heller skulle satse på å skrive og produsere nisser!

Tofo sa...

Ikke rart det er dyrt!

Ellers enig jeg med Helle Kjersti..

Klem Turid :)

Koselig koselig sa...

jeg hadde også klart å leve godt på et par kg da. huttituuu...kanskje man heller skulle slå seg opp som trøffelsanker i Frankrike/Italia? Den sorte altså. Det hadde jo vært noe.

Shopping er moro, når man går i litt artige butikker slik som vi gjorde i Oslo. På kjøpesenteret og HM og alle de der, så nei... ikke så veldig moro. Men på loppa og brukten ja.
Ringen fikk jeg til jul av min elskede for et par år siden, den var ikke dyr. Jeg elsker den ringen!!!

Ida sa...

Ett par krukker på verandaen er ingen god start engang når man skal dyrke Safran nei.
Har ett fint glass stående med safran, som husbonden kjøpte på en av sine turer.
Så, får vi se når det blir brukt da.... ;)

Pernille sa...

Så flink du er! Lussekatter er bare lækkert!

I fjor kjøpte jeg Safran i et av byens apotek. Fytti katta sier jeg bare 189 kr fa jeg for en bitteliten pose. Fikk selvsagt sjokk og spurte om og om igjen om prisden var rett og joda det var den visst i følge dem. Gale meg kjøpte posen og tenkte: Dæsken smætte det var dyrt! Hadde aldri kjøpt det før. Senere fant jeg en slik pose (samme str) på butikken og jeg tror det var litt i overkant av 30 kr. Husker ikke helt. Så det endte opp med at jeg syntes Safran var billig på butikkene. hahahahaha.
I år syns jeg selvfølgelig at det er dyrt igjen;)

Jeg klamrer meg fast til pc'en og begynner ikke bakinga før fredag;)

Tror jeg prøver oppskrifta di:) Tusen takk for den:)

naturglede sa...

Synes jeg ser deg til våren, ivrig krypende blandt krokusen hos deg selv, hos naboer og i parker. Du får ta deg en tur til Fredrikstad også. Der blomster over syttitusen krokus i byen hvert år.
Jeg har ikke bakt lussekatter enda, men det er jo lussia til helga? På med deigen, tror jeg. Ha en fin dag:)

Monika sa...

Hei du
Det ligger ein liten ting til deg på bloggen min
Smil fra monika