torsdag 23. juli 2009

ABC i ord og bilder # 21

ABC blogg Vi har kommet til den 21. uken i ABC i ord og bilder og jeg er helt USTOPPELIG på innlegg om Bergen. Men med U som ukens bokstav, så sier jo temaet i dag seg selv.


Det er naturligvis U for Utsikt fra Ulriken.


Ulriken er det høyeste av de 7 fjellene som omkranser Bergen. 643 meter hever det seg over havet. Navnet Ulriken stammer fra den norrøne guden Alrekr, som betyr ”det ruvende”. Og nesten uansett hvor du er i Bergen, kan du lett få et glimt av fjellet.Det ruvendeUlriken g2 Mange vil hevde at man ikke har vært i Bergen hvis man ikke har besøkt Ulriken. Vel, jeg er 44 år og hadde min første tur opp dit på søndag. Joda, jeg har vært på Ulriken, men aldri helt bort til masten. Bare i området som ligger litt nærmere der jeg bor. Alle veier fører til Ulriken og vi valgte å gå i tråkket fra Montana og rett opp – samme veien som løpet “Ulriken opp” går. Men for dem som vil beholde finskoene på, kan man lett komme seg til topps med svevebanen.


Ulriksmasten
Når man har kommet seg opp til masten, kan man velge flere turløyper alt etter hvor god form man er i. Men det er faktisk litt viktig å huske på at været her oppe skifter fort og man bør ta samme hensyn her som når man er i høyfjellet. Vil man bare tusle rundt i nærheten av masten og spise godt eller kose seg med en kopp kaffe, kan man besøke ”Sky;Skraperen Panorama Restaurant”. Her kan man få servert noen av spesialitetene fra byen og samtidig nyte den flotte utsikten.Utsikt 2a Masten på Ulriken (tele og kommunikasjonsmast som er 40 meter høy) ble reist i 1959 og mange var den gangen veldig bekymret for at denne masten ville virke skjemmende på fjellprofilen. Man kan vel i dag si at det heller er stikk motsatt. Ulriksmasten har blitt et symbol og et landemerke for byen. Om vinteren har masten vært opplyst av flere store lyskastere med forskjellige farger.


Ulriksbanen med vognene ”Perle og Bruse” er også en attraksjon for byen. Banen kom i drift i 1961. Turen til topps med banen tar bare ca tre minutter! Perle er den gule og Bruse den røde. Banen er helt nyoppusset og vogene helt nye. Det ble en kampsak for byens innbyggere at fargene skulle fortsatt være gul og rød som tidligere.


Bruse Perle 1


I 1853 var Henrik Ibsen med i en gruppe som besteg Ulriken. Det var etter denne turen han skrev ”Vi vandrer med freidig mot” og jeg kan love deg at etter 2 daffe ferieuker, følte vi oss ganske freidige da vi sist søndag stod på toppen av Bergens tak. Likevel vil jeg tilføye at det høyeste punktet på Ulriken er Haugevarden på 670 meter.


Ulriken bUlriken c


”Utsigter fra Ulriken” (Nystemten) er regnet som Bergens nasjonalsang. Den ble skrevet av Johan Nordahl Brun i 1791. Her synger Sissel Kyrkjebø den under den internasjonale finalen i Grand Prix i 1986. Ja, som pausefyll altså!


Besøk ABC bloggen for å se flere bidrag. Her finner også mr. Linky hvor du kan sette deg på listen hvis du vil være med på ABC i ord og bilder.

42 kommentarer:

Monica sa...

Knallflotte bilder av Ulriken :)
Må si meg imponert over søndagsturen din - mange år siden jeg har gått den!
Jeg var på Ulriken 16.mai - men tok Ulriksbanen. Nå var det så klart fordi jeg hadde lyst å prøve de siden de var helt nye - og jeg hadde vært med i en Facebookgruppe som var mot at de skulle være grå..... hehe...... Dessuten måtte vi få med oss jubelropene fra Staddaen - og da var så klart tiden knapp..... mohahaha :))

Rimkogeren sa...

Utroligt - uforfalsket Ulriken. Uforbeholden utallige Tak

Viola sa...

Ja der var det virkelig flott! Litt av en gåtur du tok deg du da :) Jeg lurer på om jeg hadde turt å ta den vognheisen opp jeg.. gikk jo veldig fort da må jeg si! Men for en fantastisk utsikt!! Kjempeflott! :)

PS: Jeg ser ingen Mr Linky med grønn skrift.. blir det det samme som sist fredag nå da, at jeg ikke får satt inn innlegget mitt selv, og jeg ikke får sett de andres innlegg heller..?

Arya sa...

Jeg har bodd i Bergen i 14 år - og jeg har vært på Ulriken opptil 3 ganger... - men etter å ha lest dine innlegg så ser jeg at det er mye jeg har gått glipp av!

Takk for en fantastisk guide rundt omkring i byen, og for flotte bilder!

Viola sa...

Tusen takk skal du ha Petunia :) Jeg bruker Firefox. Det går som smurt når jeg legger inn mine bidrag hos to andre som har "Linky". Jeg aner ikke hvorfor det blir sånn på ABC.. Har vært slik de to siste gangene nå.
OBS til alle andre da: At jeg får ikke gått inn og sett hvem som har lagt seg inn på U.

drengen sa...

Neste "søndagstur" må bli Ulriken. Det er altfor lenge siden jeg har vært der.

Aldeles nydelige bilder!

TorAa sa...

Hei,
her sitter vi nesten pakket og klare for vår, antagelig, siste tur med bil fra Norge til Middelhavet, og så ser vi disse fantastiske bilder.
Helt Utrolig - Ubelievable.

Har akkurat lagt ut ukens bokstav.
Men, vi sitter i bil i morgen frem til lørdag ettermiddag og dermed får vi ikke kommentert som ønskelig. Dog skulle vi ha internett forbindelse lø-sø, fra Essen.

Så håper vi på ny forbindelse fra Issoudun, i Frankrike, og siden i Vence og deretter under bloggertreffet hos Claudie.

Ha en fortreffelig helg. Håper været bedrer seg. Her har det vært ¤#"

Anne-Sophie sa...

Fantastisk flott bidrag og flotte bilder!

TorAa sa...

Jo, det var bare det jeg skulle si vedr Mr Linky (du er ikke alene om dette problem):

Si følgende:
Klikk på Mr. Linky, og du ser hvem som også er med på ukens ABC

Sister Bonde sa...

Utroligt flot - tusind tak igen Petunia.

Her har du ord fra min nevø, som jeg hjalp med den der opgave - du ved:

Jamen det gik skam fint efter omstændighederne, fik rigtig god feedback på de ting jeg havde lavet, og de var vilde med det, men der var nogle elementer jeg ikke kunne nå at aflevere pga. tidspresset, så derfor var de nødt til at give mig 4 (det gamle 7)

Ikke ET ord om Tante - jamen altså.

Knus til dig og god helg.

anne-linn sa...

Nok et flott ABC innlegg! Flotte Ulrikkbilder!!

Gärdsmygen sa...

Vilket fantastiskt fint inlägg på U!!! Njuter av bilder och text idag!

JULIE K sa...

Tjihi.....ja tenkte det ble Ulriken på deg idag : )

Nydelig utsikt derfra. Får alltid så lyst å ta en tur til Bergen når jeg ser bildene dine : ) Lenge siden jeg har vært der nå.

GAWO sa...

Det kunne ikke bli noe annet på U enn dette. Du ha gjort en utmerket jobb og jeg triller en 6-er for deg. Kliner til med to faktisk. Du er dyktig, både med ord og bilder. Og at du i tillegg holder deg til Bergen hele alfabetet igjennom, ja det gjør hele denne ABCèn enda mer spennende. Kjempereklame for Bergen.

Jeg gleder meg til W. Løser du den "dåner" jeg. Nå har jeg vridd alle hjernecellene, men jeg kommer ikk på noe.

Sommertid sa...

Utrolig flotte bilder...denne gangen også. Jeg har vært i Bergen og omegn..men ikke på Ulrikken..
Har stor tro på at neste gang jeg er i Bergen så blir det en tur dit.
Ha en forts fin fredag og go helg :)

Gamleheksa sa...

Hadde du "besteget" Ulrikken på mandag, hadde du kanskje møtt totninger der. En kapping også;) Men jeg var ikke der, fikk bare melding derfra.
Som jeg lovde har jeg litt å kikke på for deg i dag. Hils til din far.

Camilla :) sa...

Flotte bilder og for en nydelig utsikt! :D

9na sa...

Flott innlegg igjen Petunia, nydelige bilder som altid og informativ tekst.

Madame sa...

Spændende at læse og fantastiske billeder, kære Petunia!

Kerstin sa...

Wow ...flotte bilder fra Ulriken...Jeg har aldri gått oppover, bare nedover fra Ukriken...en flott tur det også...
Denne gang har jeg slått sammen tre bokstaver...
Nyt helgen =)

ninabakke sa...

Så mye flotte bilder fra Ulriken :D

Gamleheksa sa...

Hehe, hadde sondert litt hos lokalbefolkningen for å ta bilde akkurat i riktig bakke, men veien var gravd over og kneet mitt holdt ikke til utforsking av område i bratt terreng (tenk å si at det er bratt på Kapp til en bergenser, jeg er nok ikke riktig vel bevart)

Pupziz sa...

Nydelig U;) Og jeg kunne nesten tenke meg at det skulle bli det på U altså=) Ha en topp helg, jeg vender snuten mot Sverige etter jobb:-O Laaaang tur=) Så egentlig synes jeg det skulle vært U neste gang for da hadde jeg kunnet brukt ordet utstilling;) Hundeutstilling med Ylbert i helga=D

foto CHIP sa...

Jag har sagt det tidigare - till Bergen ska jag inom kort förhoppningsvis :)
Sissel har en helt otroligt underbar röst :)
Må så gott!

Juni sa...

Selvfølgelig hadde jeg nær sagt, måtte det bli Ulriken:)
Jeg viste ikke at det var så høyt det fjellet, og jeg viste heller ikke at det var oppkalt etter en norrøn gud og jeg visste heller ikke at det var en gud som hette Alrekr, og slik kan jeg fortsette med alt jeg ikke visste om Ulriken. Det er flott å lære noe nytt om Bergen og omegn her hos deg hver eneste uke.
Jeg har forresten mange ganger lurt på hvorfor det heter Ulriken, men nå vet jeg, og at det ruver er helt sikkert.
Takk for et flott og lærerikt innlegg nok en gang:)

drengen sa...

Jeg har nok litt "datatrøbbel" for øyeblikket. Får ikke lagt til svar på kommentarer på bloggen, og jeg har ingen aning om hva som er galt.

Nå vet jeg hvor du er vokst opp, men jeg klarer ikke helt å plassere deg enda. Jeg gikk i klasse med tvillingene (L og M) og jeg kjenner godt yngstemann i familien. Jeg har fremdeles en masse med dem å gjøre.
Fra bildene under barndomsminner mener jeg at det siste er utsikt mot Grimevannet? Jeg bodde i det som idag heter Helldalshaugen, og mine foreldre bor der fremdeles.

Hytta i Lofoten er min mors. Hun kommer derfra og de er blitt akkurat som trekkfuglene, i mai drar de nordover og de kommer ikke hjem før i september. Selv har jeg tilbrakt mange en sommerferie der, når vi gikk på skolen var jo ferien lang! Nå blir det litt sjeldnere, som oftest har vi ikke mulighet til å ta mer enn en uke ferie borte fra gården. Men bonden har slått rekorden og vi kjørte opp på 24 timer en gang. Det gjør vi ikke flere ganger, jeg brukte flere dager på å komme meg etterpå.

sologbolig sa...

Så flotte bilder og den utsikten. Har ikkje vert på Ulriken, men nå tror eg jammen meg at eg må ta meg ein tur. Ha ein fortsatt fin sommar.

Lappedamen sa...

Flott utsikt fra Ulriken. Jeg har også vært der, men tok svevebanen og det var en flott opplevelse. Så vakkert oppover.

~~Randi, Hverdagsprat~~ sa...

Ulriken, ja - er vel verdenskjent i Norge den,vel? Utrolig utsikt, da - og så flotte bilder du har tatt igjen! Jeg har tatt Fløybanen en gang i tiden, jeg - men det kan kanskje ikke sammenlignes? Ha ei fin helg, Petunia! Klemmer**

Malys krok sa...

KJempeflott innlegg! Sitter her og drømmer meg bort. Utrolig fint var dette! Alt sammen..
Takk for koselig kommentar. Jeg kan og si at hobbyrommet ikke var ryddet til U formål, det er sånn til enhver tid. Blir alltid ryddet etter endt dag. Ha det godt! Hilsen Margit.

Ida sa...

UTROLIGE Petunia!
Flott innlegg om Ulriken!
Gleder meg til neste tur sammen med deg i Bergen by. :)

Beate sa...

Nok et flott bidrag fra deg. Ulrikken er vel en av de plassene vi skulle ha besøkt ja. Neste gang kanskje.. :) Ja, jeg og syns jeg var tøff når jeg reiste aleine, men skulle jeg komme meg på tur, noe jeg var fast bestemt på at jeg skulle måtte det bare bli sånn denne gangen.

Marie sa...

Første gongen eg var på Ulrikken var eg 14 år. Me tok Perle eller Bruse opp og gjekk ned. Eg var der to-tre gonger den våren, men har ikkje vore der sidan.

Koseleg med dette gjensynet!
Flott innlegg!
Fine bilde!
Jammen er du sprek!!!

God helg :)

Mariann S sa...

Fantastiske bilder Petunia :)
Eg har bodd i Bergen i ti år eg,
men var faktisk aldri på Ulriken.

Ønsker deg god helg :)

Lindaen sa...

Goshameg!! :D
Jeg bærer forresten ingen nag til henne lengre. Og jada, visst er hun dyktig!
Artig at du husket den historien!

Tofo sa...

Kjempeflott innlegg om Ulrikken! Jeg reiste med banen som barn, men så på, (på lang avstand), da den falt ned i 1974. Siden har jeg ikke våget meg opp...:(

fotoboksen sa...

Nydelige bilder denne gangen også. Jeg har faktisk vært på Ulriken flere ganger, men jeg har aldri vært så heldig å få se masten opplyst i ulike farger. Derfor var det spesielt artig med den linken. :)

Hobbygåsa sa...

Flotte bilder fra Bergen igjen, jeg blir helt matt jeg :-) Jeg er sikker på at mange har lagt ferien om Bergen i år bare pga bloggen din. Hadde håpet på en tur selv, men nå er det en uke igjen av ferien og noe sier meg at vi må bruke hytta også. Ferien er egentlig noen uker for kort spør du meg :-) Ha en fortsatt fin helg!

anne - moseplassen sa...

vet du, jeg har i årevis trodd at det var Å vestland-vestland som sissel sang, også var det bergenssangen om sitar... hihi, fin den altså, om enn litt rar.. men o vestland er myyyyyy finere :D (går i dekning for å unngå å bli drept av alle bergenserene)

Siw Aina sa...

Nå har jeg mast på samboeren om at vi bare MÅ til Bergen ei helg innen overskuelig fremtid, men han svarer lissom ikke *snurt*
Nok en gang flott Bergensreklame, både med bilder og ord :))

amatørfotografen sa...

Sent ute denne gangen, men bedre sent enn aldri vel?

U er jo Ulriken selvsagt! Lenge siden jeg har vært der nå, så det var morsomt å se bilder :) Skulle egentlig ha vært en tur i Bergen nå, men så ble det København istedet... Ikke dumt det heller.

Uansett, det var i alle fall kjempefine bilder!

Line sa...

Flotte utsiktsbilder frå
Ulrikken:0)
Har aldri vore der, men den er nednotert i Petunias Bergensguide, og eg innser at eg må vurdere å ha ei vekes ferie i Bergen for å rekke over alt det flotte du har presentert, og enda er det åtte bokstavar att, he he...
Er seint ute denne gangen, men har vore vekkreist og har (utruleg nok9 vore utan nettilgang i fire
dagar;9)
Klem