onsdag 19. august 2009

Bokbind – med vinger….

Bok 1 Så har skolen startet opp igjen her - og godt er det! Det skal bli ganske så greit å få ungene tilbake i faste rammer igjen. Lediggang er faktisk rotet til alt ondt!!

Men med skolestart så får ungene nye bøker med seg hjem – og disse bøkene skal ha bokbind på seg. Jeg hater å legge på bind og jeg skal ærlig innrømme at jeg er direkte dårlig til det. Uansett hvordan jeg gjør det, så blir det ikke pent… Jeg fatter ikke at det er mulig å få dette til å se bra ut. Etter noen dager i sekken, så ser bøkene helt tragiske ut også… Man lurer nesten på vitsen med det hele.

Bok 2 Det er disse litt tykke harde bøkene som er problemet…Bok collageMin måte å legge bind på bøkene – sikkert ikke den “riktige” . Det ser nemlig ikke slik ut når jeg er ferdig…Bok 7Og her ser du “vingene” jeg nevnte i overskriften. Når jeg har lagt bind på boken, så tyter papiret ut oppe og nede. Hvis jeg bretter det for stramt, så går det ikke an å lukke boken og taper jeg det fast, så blir jo boken ødelagt… Bok 10 I dag var det “bare” tre bøker som skulle til pers…. Jeg sitter her svett og utslitt. Jeg kjenner at tålmodighetsbarometeret har sunket faretruende. Det blinker illevarslende i rødt. Og flere bøker finner veien hjem i dagene som kommer… Er det man tar husmorferie???

Jeg er virkelig takknemlig hvis noen kan lære meg å legge bind på bøker…

33 kommentarer:

AnneKa sa...

Fatter ikke at det ikke er oppfunnet noe smartere enn bokbind. Samma marerittet hver skolestart. MEN eg er endelig ferdig med den epoken og lykkelig over det:))

Randi's Tanker sa...

Neida, trenger ikke være noe problem!
En venninne på Facebook skrev om samme strevet og fikk dette tipset:
http://shop.boksokk.no/

Koselig koselig sa...

Jeg synes det ser helt fint ut. eneste jeg husker fra min tid som bokbinder hehe, var å klippe litt på toppen til bokryggen på midten.

Jeg derimot har sluttet å binde inn bøker, jeg kjøper nå bare permer jeg (store brevpermer) som jeg samler inspirerende ting i. Det er mye å ta vare på... og koselig å bla i senere :)

Camilla :) sa...

Så godt å høre at det er flere som sliter med dette!! :D Jeg prøvde selv på bøkene mine i mange år, mamma gjorde det perfekt men jeg klarte aldri å lære det... Neste år har jeg skolegutt og gjett om jeg skal investere i den der boksokken som Randi's Tanker nevnte!! ;)
Lykke til videre :D

Dagrun sa...

Jeg har en haug bøker som ligger og venter... og det skal de få fortsette med til husbonden forbarmer seg over dem. Jeg er som deg, uten tålmodighet (og enda verre, jeg har intet ønske om å lære heller).

Anette sa...

Jeg hadede virkelig at komme bogbind på mine bøger da jeg gik i skole (for snart mange år siden :P ) Jeg har desværre ingen gode tips - men flot er dit bogbind :)

Arya sa...

kjenner til problemet, ja! Jeg har overlevd ved å skrå-klippe bretten som ligger mot ryggen...

Tovepia sa...

Jeg må le:D Husk å brett boka nesten sammen før du legger og bretter papiret på siste perm, da pleier det å gå greit. Selv lager jeg "lommer på hver side som permen smettes inni;) Lykke til videre!!

Petunia sa...

Jeg skrår klippebretten, men det blir ikke pent:(

Hege sa...

Men uansett hvor pent det er rett etterpå, så er det jo som du sier - like stygt etter noen dager i sekken. :nemlig: Unntaket er kanskje slike gjennomsiktige som jeg hadde når jeg gikk på ungdomskolen. For 100 år siden. :))

Synes du er flink jeg!!

Jeg har kjøpt bokpapir jeg også... men guttungen (som begynte i 1.klasse på mandag) har jo ikke fått noe bøker. hehe...

MagFly sa...

Eg gjer det sånn som mamma har lært meg... Dvs:

Legge papiret rundt permane og brette sammen boka.

Klippe vekk ved ryggen mens boka er sammenslått.

Brette brette inn og tape oppe og nede på permane kvar for seg.

Ser eg burde lagt ved bilder, men har allereie lagt på heile bunken.

Lukke til!

chocolatehead sa...

Elsker å kle inn bøker jeg da, selv om jeg ikke har gjort det på aldri så lenge! Et tips er å holde sidene og den permen du ikke skal kle i 90 graders vinkel (rett opp). Da blir det stramt og fint, uten å bli for stramt. Når boken ligger helt utslått er den på en måte større og du bruker mere papir som igjen blir til vinger :)

Elin sa...

Hei Petunia !
Ser du allerede har fått tipset om "boksokk", prøv, det ser smart ut.
Ellers kan jeg tipse deg om å ikke klippe av denne kilen over bokryggen , men klipp bare to hakk inn mot ryggen å smett de inni. Men da kan du ikke ha så dryge vinger som brettes inn.

Lykke til

Sommertid sa...

Ser du har fått en del tips her..og jeg syns de ser helt ok ut jeg..
Husker at jeg i min studietid sverget til plastik omslag..de er mer bøyelig/tøyelig og går absolutt ikke fort istykker. og de fantes i mange fine farger den gangen.
Vet ikke om de finns lenger, men det burde de..for de er veldig kjekke ;)

Gamleheksa sa...

Huff, dette er jeg glad vi er ferdige med her i huset. Det eneste jeg husker er at det er lettere med bokpapir som ikke er så glatt, men da er det jo ikke så mye fint å velge i da.

9na sa...

Haha, kanskje jeg skal ha et kurs på bloggen i morgen???

Linda S sa...

Synest det er koselig å legge på bokbind og kle bøkene i fine mønster :) Skreiv faktisk innlegg om bokbinding eg også ( igår eller var det i forgårs?) :)

Anne sa...

Nice???? nei nei søta, det er i Frankriket det, he he...

Bokpapir, ja jett om jeg kan,vært gjennom grunnskolen for andre gang jeg nå!!

The single girl! sa...

Ja, alle har vi vel vært gjennom dette her når vi vokste opp! Tror jeg derimot var av de flinke på det området, for det holdt iallfall hele skoleåret! Hehe!
Lykke til!

Muskatt og kardemomme-Kjersti sa...

Hei på deg,
må nok si meg enig med deg ang.bildetaking i voksen alder...
Blir rett og slett litt stiv og kunstig.
Og du,jeg har sagt det før og jeg sier det igjen:Jeg vil ha akkurat make rød løvepus som du har!
Kjerstiklem

Aileen`s strikkekrok sa...

Huffameg:)eg har akurat samme problemet,heilt grusomt er det,så igår fekk eg lura mannen til å gjere det,eg stekte Belgiske vafler istaden eg:)

Hanne sa...

Jeg gjør som MagFly, men er enig med de andre som sier at din måte ser helt ok ut.
Det verste at at dagens bokpapir ofte er så dårlig. Det samme med julepapir/gavepapir. Det er tynt og sprøtt og hjørnene stikker seg ut for et godt ord.
Gråpapir er mer solid, og kan jo dekoreres om man får ånden over seg...

Linda sa...

He-he! Dette er jo litt av sjarmen med det å ha barn, Petunia! Vanskelig å forklare hvordan man unngår vinger, men jeg kan godt vise deg hvordan jeg gjør det...

Men fra spøk til revolver; bokbind i dag er jo av mye dårligere kvalitet enn de var "før i tiden"! Da var det tykkere, stivere og belagt med voks. Så det er ikke så rart at våre mødre la på perfekte bokbind! Bokbind i dag faller av igjen rimelig kjapt, selv om det er lagt perfekt på. Det er jo så tynt at det blir revet av.

Et tips til de der vingene: Brett de/ krøll de inn og ta litt tape på. Da revner de ikke så fort.

Synes det ser ut som du har gjort en bra jobb, jeg! Bedre det enn ingenting! Jeg har faktisk ikke kjøpt bokbind ennå, men ungene har heldigvis frist til mandag med å få det på!

Annepålandet sa...

Haha, syns du er flink jeg!
Jeg bruker akkurat samme metoden som du, men du må stramme mer rundt bokryggen! Ha boken nesten lukket og brett inn kantene så de kommer vinkelrett på ryggen. Og tape i vei!
Hadde jeg bodd i nærheten, skulle jeg kommet bort og hjulpet deg!

Ellers kjøpte datteren min bokbind i stoff - med strikk. Samme prinsipp som stretchlaken. Hun kjøpte dem billig i USA, men i bokhandlelen her er de dyre. Men kan det spare deg for masse ergrelse, er det sikkert verdt hver krone.
Lykke til, i hvert fall!

Monicas sa...

haha...you make my day...æ trudd æ va aleina om å få dette til....men jaggu var det flere...æ bi sååå irritert å nesten litt førrbainna, førr æ får alltid sånn revne oppi hjørnet...ha en vakker dag lell

GAWO sa...

Den jobben der syntes jeg var kjekk om høsten. Gledet meg til nytt skoleår - i hvertfall før 9. klasse :-) og å ta nytt bokbind på hver eneste bok va bare moro. Fornøyd ble jeg også. Vi hadde helt sikkert lettere bøker den gang og også bokbind i plast. Men dette er jo en evighet siden og alt som vi trodde var bra den gang er muligens en illusjon.
Jeg har husmorferie ha ha ha... så bare sleng over en bok og to. Du kan lage kaffe - jeg kan ta bokbunken. Smiler til deg. :-)

Wenche sa...

Synest det såg ganske bra ut. Bokbindet var i allefall tøft. Problemet med bokbind er at uansett kor god du er på hausten så har du gløymt det til neste haust..

Lindaen sa...

For et vittig innlegg! Jeg trodde jo du var kjempegod på alt som hadde med dekorasjon og håndarbeid å gjøre! For det er jo det det er!
Selv elsker jeg å legge bind på bøkene. Jeg legger først på "vanlig bokbind. Deretter legger jeg på blank selvklebende folie utenpå bokbindet. Da blir det superholdbart! Legger også på slik folie på alle skrivebøkene. De har en tendens til å bli så stygge hvis ikke. Gleder meg til å se hvor mange bøker jeg "får" legge på i dag!!!

mormonsen sa...

Nå er det jo mange år siden, men jeg ble etter hvert en racer på bokbind. Og jeg brukte tape. Poenget er å ikke tape bindet fast til boka, men tape bindet til bindet, over brettene. Skjønner? Som når du pakker julegaver. Good luck!

sologbolig sa...

Bruk gråpapir eller annet litt stivt papir. Når du har brettet på eine siden, så lukk boka igjen og så brett inn. Tenk på korleis bøkene ville sett ut uten bokbind og bøker er knalldyre, fleire hundre kroner pr. bok, så skolebøkene må vi ta vare på. Lykke til med bokbindet.

TorAa sa...

haha - på 50-tallet lærte vi faktisk å legge bind på bøkene
Ingen slapp unna før det var skikkelig lært og gjort.
Det var dog offentlig eiendom vi hadde på utlån!

Renathe sa...

Hahaha! Beklager at jeg ler, men kommer fra bloggen "Kvardagsliv i Storemyra" der temaet bokbinding var beskrevet med nesten nøyaktig samme ord. Dette er tydeligvis et emne som engasjerer. ;)

Guri sa...

Hei,
det er faktisk første gang jeg blogger! :-) Jeg leste denne bloggen fra i fjor og hadde lyst å fortelle at det nå er mulig å få tak i ferdige bokbind til bøker og skrivebøker. Slik som noen andre her, syntes jeg det var et mareritt å binde inn skolebøker. Jeg og noen medhjelpere har derfor startet eget firma. Vi importerer produkter direkte fra en av de største produsenter av ferdige bokbind, boketiketter og klistremeker i Tyskland. Tenkte dere evt. hadde lyst å ta en titt på produktene. Video er også lagt ut på nettstedet. Se www.nortea.no
:-) Hilsen Guri