lørdag 5. desember 2009

Om å finne juleroen…

304087768_f9b796cb9f_o[1]  Av alle ting som gjør høyest utslag på stressbarometeret, så tror jeg julen går av med seieren. På mange måter virker det som om det er forventet at vi skal stresse i denne tiden. Men hva er det vi stresser for? Trenger vi å vaske tak, vegger, bakom skap og nede i skuffer bare fordi vi skal feire julen? Må vi bake alle 7 slag julekaker og pynte pepperkakehus?

Jeg er overhode ikke noe bedre enn andre i disse førjulsdagene. Jeg kaver av gårde til kjøpesenteret på en lørdag akkurat på den tiden da kredittkortene går som varmest, enda det gir meg både hjertebank og vondt i magen. Hvert år lover jeg meg selv å være tidlig ute og få tingene unna før galskapen bryter ut, men man lærer jo aldri. Så snart julen er pakket ned og plassert på loftet, så går alle løfter i glemmeboken og man finner dem igjen sammen med adventstaken 1. søndag i advent. Men da har jo allerede startskuddet gått.

Jeg synes ikke man skal bake, pynte eller vaske om man ikke selv har lyst. I år har jeg lagt mopp og støvfillen fra meg og skal prøve å kose meg litt mer. Et sted må man begynne for jeg vet ikke om jeg orker å være med på denne julegalskapen mer. Jul skal være kos, samvær, og tid til hverandre. Men hvordan jeg skal finne juleroen, det har jeg glemt…Hvile 7

Kjøkkennissen har forstått det! Han vet å ta seg en lur når det er på sin plass. Alt julehysteriet er ukjent for han, men det er vel gjerne slik når man kan komme til duk og dekket bord eller bare ”nisse” det man trenger;)

18 kommentarer:

Randi's Tanker sa...

Jeg er vel heldig; ikke er det noen som har forventninger til meg og det er flere år siden jeg stilte forventninger til meg selv når det gjelder julestria.

Julegavene er i boks, julehilsener er nesten ferdig og om knappe 2 uker pakker jeg kofferten. Reiser til varmere strøk i julen, som jeg har gjort 9 av de 12 siste årene. Deilig!

Senk kravene til deg selv og omgivelsene. Jul blir det uansett!

Ha en koselig og stressfri 2.søndag i advent!

TorAa sa...

Du treffer spikern direkte på hode.
Vi avtaler lang tid i forveien hvor og når og gaver (behov) etc.
Da får vi god tid til å forberede oss.
Og julerengjøring? Hva er det? Det er vel ikke annet enn den vanlige.
For å vaske vinduer i mørketiden, da ingen ser eller fokuserer på disse gjennomsiktige deler av våre boliger,
nei, det hører våren til.

Det viktigste i julen er å være sammen og gi hverandre glede og kjærlighet. Kort sagt, være "joli",
som er et fransk ord adoptert fra vikingen som var i Normandie i sin tid. Det å være en person som er "joli" på fransk er en svært så positiv karakteristikk.
Fra en setning i en fransk pop-sang fra 60-tallet:
Elle est joli mais pas tres belle.
Compris?
btw.
Nå MÅ jeg til puta

Monika sa...

Go morgen
ja det er VELDIG viktig å senke krav - senke skuldrene
huske å puste - huske å nyte
klemma

sologbolig sa...

Så sant , så sant.Eg prøver hvert år og i år har eg hittil klart det ganske bra. Eg hater å bake og er elendig til det også, så her blir ingen kaker laget ...... den lokale bakeren er mye bedre enn meg! Så mye mer vasking enn ellers tror eg ikkje det blir heller. Eg liker å pynte og putle og lage forskjellige ting, så det koser eg meg med. I gårkveld begynte eg å skrive julebrev, det tar litt tid, men når eg sjøl liker best å få julebrev og ikkje bare "god jul og godt nyttår" så tar eg meg tid til dette. Eg liker å skrive også. Har noen julegaver igjen, men det ordner seg nok. Kos deg i førjulsdagene. Klem fra meg....

hobbyentusiast sa...

Så sant ..Så sant. Her har du et veldig godt poeng. Selv lager jeg meg masse ekstra arbeid ved å ville gjøre det ene og det andre i tillegg til de 7 slagene og husvasken. MEN i år har jeg faktisk ikke kunnet gjøre alt dette pga et skikkelig king i ryggen som gjorde meg sengeliggende. Begynner så smått å komme meg nå, og har vasket gulvene først i dag. Ingen baking enda, men noen kaker blir det nok. Først var det frustrerende og ikke imøtekomme (mine egne) forventninger, men nå er det faktisk litt deilig. Det har blitt mer tid til barna og hobbyaktiviteter. Ønsker deg en fredfull og rolig adventstid ;)

TurboLotte sa...

Ja er det ikke typisk! Tror jeg klarte å få unna julegavene i november èn gang. Det var helt topp. Men siden klarer jeg ikke å organisere meg nei.

Mitt hvite hus sa...

Et bra innlegg Petunia..

Dette løftet ga jeg meg selv for et par år siden..kanksje jeg ikke har vært like flink hvert år.. Men jeg prøver virkelig..

Husvask tar jeg etter jul hvis jeg tar den det året.. Julekakene er litt hjemmebakt og litt kjøpt..

gavene prøver jeg å få i boks før desember.. Kosegavene som jeg kaller det er de til min nærmeste familie.. de tar jeg i desember.. koselig å gå i butikker da også..

Så er det noe tid igjen til kos og hygge....

Ønsker deg en fredull søndag..

Klem Kerstin

kari - carpe diem sa...

SÅ enig, så enig!!! Jeg husker jeg lagde et innlegg i fjor om at jeg lovet meg selv å IKKE stresse...jeg vet ikke helt hvor velykket det var, så jeg prøver igjen i år...
Jeg har egentlig alltid lurt på hvem som evt.skal sjekke om jeg virkelig har vasket alle takene? Om alle listene på de innerste bodene mine har støvlag? Går virkelig jule-gjestene mine i skap og skuffer og sjekker om jeg har tellekanter?? Ingen gjør det, vettu...derfor skal jeg ikke ha noen av delene, heller! Men julekos skal gjestene få, og kake (selv om kanskje "Berta" har bakt dem...)

Petunia sa...

Og stort sett er det de samme som kommer i julen, som også kommer på besøk ellers i året også... så hva stresser vi for??

Anonym sa...

Ja, og ellers i året kommer de ofte uanmeldt også og får sett hus og hjem på "sitt verste".. Så bare man rydder vekk avisene på bordet og tar ut glass og fat på kjøkkenet, så er det jo ryddet;)

Lisa B

9na sa...

Jeg anbefaler å slappe av, det blir jul uansett...!

Eli Kristin sa...

Bra innlegg Petunia, tror jeg kunne skrevet tilsvarende selv for det er akkurat samme følelsen jeg sitter med selv. I år som ellers ligger jeg langt etter skjema, mye pga altfor mye reising i jobben den siste tiden. Det blir ingen julevask her, garantert. Jeg skal kose meg med å skrive litt på ferdigtrykte julekort m/eget bilde på idag og få de sendt ut. Julegavene er på gang og julebaksten tar vi senere. Den fritiden som er skal jammen nyyytes og ikke misbrukes av julestress og egne opphøyde juleforventninger for alle andre :D

Ha en herlig, avslappende 2. søndag i advent Petunia! :D

anne - moseplassen sa...

Herlige kjøkkennissen :)

Jeg er så enig, alle får tenke gjennom hva som er viktig for de og hva de lyster og legge opp julekjøret etter det. Man MÅ ikke gjøre ditt og datt bare fordi man har pleid å gjøre det (eller fordi mor og bestemor gjorde det).

Ønsker deg en deilig og rolig førjul :)

Anne sa...

Akk å ve, jeg klamrer meg fast jeg, i håp om at julestresset ikke skal ta meg :-) gjemmer meg som nissen og tenker at skitt au, jauar kommer åkke som!!

...åsså kjøpesenter da gitt, grøsser ved tanken...

Husfruen sa...

Stressfri jul ja, jeg har noen pakker som skal sendes avgårde, og det stresser meg litt. Ellers tar jeg livet med ro, vasker der jeg føler at jeg må og baker akuratt så mye jeg har lyst til. Ja så koser vi oss meg julekaker hele desember

Marie sa...

Eg er ikkje av dei som vaskar mest til jul, men vanleg helgereint må eg jo gjere +gjere reint romma til barna som har stått ubrukte sidan i sommar + vaske og legge reint på sengene hos oss rett før høgtida, ja og bada må jo vere reine og vindauga...
Ikkje bakar eg så mykje heller, berre....

Hmm, jaja julegåvene er iallefall i hus!

I år klarer eg nok ikkje alt eg hadde tenkt... Mor er innlagt på sjukehus og plutseleg blei prioriteringslista ei anna gitt...
Likevel det skal bli godt å få barna heim slik at me kan vere i lag. Så håpar me inderleg at mor blir betre og kjem tilbake til sjukeheimen om nokre dagar.

Trur me må seinke kravet til oss sjølv eg, det er vel me sjølve som har dei største forventningane til at alt skal vere perfekt.

Klem :)

mreteveian sa...

Jeg tror på å finne sin egen fart, sin egen juleglede og vite at jul blir det, uansett! Det tok en stund før jeg fant roen og min egen glede, ikke målt opp i mot noe annet enn at hyggen (min) kom snikende rolig og pent. Gaver, - ja, der tenker jeg mye på hva vi "kaster ut av vinduet" av penger for saker folk ikke trenger. Det har jeg slutta med, ganske enkelt...

Linda sa...

Jeg har et mega mindreverdighetskompleks for hele julen. Føler meg mislykket og at vi ikke har det koselig nok og at gavene vi har kjøpt ikke er gode nok osv.
I år reiser vi vekk. Turen går til San Francisco og julaften skal vi i sjømannskirken!
Vi gleder oss!