onsdag 2. desember 2009

Pepperkakehusbygging er ikke bare bare…

304087768_f9b796cb9f_o[1] Pepperkakehusbygging er ikke det det en gang var. Det forstår man fort når man leser at Sintef har kommet ut med en anvisning om hvordan man skal bygge et pepperkakehus. Og når man tenker seg om, kan man jo forstå at det er noe i det…

Pepperkakehus 8 Pepperkakehus 9

For hvem av oss har ikke stått der etter timer med baking, steking og pynting av pepperkakehuset i adventstiden for så å finne huset rasert på lille julaften. Man kunne nok ha lagt skylden på alle de små pyntenissene og mistenkt dem for en skikkelig fest når alle menneskene sov, men dessverre så er det nok byggmesterne som ikke har fulgt byggeforskriftene… Pepperkakehusbygging er jo sesongarbeid og stort sett utført av amatører, så det er jo kjekt å få noen gode råd på veien slik at man unngår tårer og unger som blir seg.Pepperkakehus 1 Hastverk er det største feilen mange gjør når de bygger pepperkakehus. I en travel juletid, har man banket inn husbygging på kort tid og ikke gitt rom for planlegging. Steking og pynting skal gjøres fortes mulig. Riktig deig er alfa og omega! Det er også viktig å steke delene i et pepperkakehus lenge nok slik at de ikke blir så lett myke. Det er heller ikke uvanlig at man bommer på steketemperaturen. Riktig valg av materiale er, som i all annen byggvirksomhet, noe man skal ta på alvor. Blant annet er natron det beste hevemiddelet og brunt sukker er bedre enn hvitt. Det er særdeles viktig å la delene hvile en dag før montering. For hele byggeforeskriften kan du besøke Sintef sin side her. Der er også en oppskrift som skal egne seg godt for pepperkakehusbygninger!!!Pepperkakehus 10 ingen avbildene er ikke tatt i Pepperkakebyen her i Bergen, men i en lokal butikk. Det var heller ikke Sintef som utførte "byggtest" på Pepperkakebyen i november. Pepperkakehus 7Man kan forstå hvordan begrepet “å se ut som et takras” oppstod.

Pepperkakehus 3Det er ikke kjekt når fasaden sprekker…

20 kommentarer:

mreteveian sa...

Det er det jeg sier: Peppekakehusbygging er en kunst! Mor var en ekspert, og jeg har ikke lært kunsten helt. Godt at vi har sintef.

Rigmor sa...

huff da. her skulle det nok gjerne vert litt bedre planlagt.
Dette er noe vi ikke gjør her hjemme hos meg, pga slike takras.. Vi satser på de tryggere hjertene til å henge i vinduene!

Elisabeth Augusta sa...

Usjamei, her var vi havna midt i et katastrofeområde. Jeg har aldri fått innarbeidet noen tradisjon for kakehusbygging. Det nærmeste jeg har kommet er montering av ferdighus. Ingen suksess, det heller.

Jeg har forresten tenkt å bake sirupsnippene dine i år.

Anne sa...

He he, du får nå sagt det du snuppa :-) ler meg gjennom dine innlegg, og det gjør godt til både kropp og sjel!!

Pepperkakehus, det har vi slutta med her, blir ikke spist overhde, og sønnen har nok ike den store iveren lenger heller.
Tider kommer og tider går, slik er det nå bare, en får nå bare vente på barnebarn nå sikkert, da får man vel kanskje bruk for de malene igjen.

Kaldt i trøndelag denne dagen, -7 grader og jeg sliter nå ennå med den ille hosten, men slike ting går jo heldivis over etterhvert.

Kveldsklem fra MÆ T DÆ!!

anne - moseplassen sa...

*ler meg fillete og vrir meg i sofaen*

Noe for tv3 Bygg og Bedrag dette kanskje?

Gamleheksa sa...

Hehe, her bakes bare små, ufarlige pepperkaker. Tida med svidde fingre og hese stemmebånd etter husbygging sent på kvelden er forbi :)

Evami sa...

Tihi,i år blir det ferdigkjøpt hus,som mamma setter sammen(hu er ekspert)! Kunne fort blitt sånn her også ja!
Ha en flott kveld:) klem Eva

MajorogMeg sa...

Ja det er ikke bare bare...min svigerfar har jobbet hos sintef i alle de år..så der i gården ble det bygget hus etter kunstens regler:) Glad vi kunne ta med ungene dit for årets hus:)

Nå går det mest i kjøpt julebakst...

Kos deg i adventstiden Petunia:)
Klem fra meg:)

Mete sa...

LOL! Ler og koser meg med innlegget ditt og det der med "å se ut som et takras" var en innertier!
God advent!

Melusine sa...

Akk, de byggeforskriftene! Artig artikkel fra Sintef, og forståelig at det ikke var dem som hadde byggtest for pepperkakebyen...i barnehagen jeg arbeider var alle ungene rystet over at noen (kjeltringer) hadde ødelagt deres husbygging.

Solveig sa...

Hihi! Eg har berre opplevd huskatastrofe ein gong. Trudde først at pøblar hadde vore på ferde og var klar til å anklage kven som helst - heilt til eg oppdaga dei altfor mjuke husrestane. Rimmet var for fuktig... Synes enno det er kjekt å lage hus, men etinga overlet eg til andre.

9na sa...

Huff og huff her har vi ikke kommet lenger enn til første prøvesteking av coockies, de var gode altså..., og pepperkakedeigen er stadig i kjøleskapet. Men vi ligger i løypa...

naturglede sa...

Unnskyld, men her måtte jeg le. Det er rart det der, vi vet at for mye snø på våre egne hustak, krever måking. Men i pepperkakeverdenen tror vi visst at det bare er å lesse på. Men gøy er det da. Så en her om dagen som brukte limpistolen for å redde bygggverket. Slitsomt å være byggherre i kakeverdenen.Jeg har et ferdighus liggende. Vi får se om det ikke blir hus, eller takras i år:)

TurboLotte sa...

Ha-ha!! Ja ikke lett det der.
Men jeg lærte i alle fall at pepperkakehus og menner i en fuktig leilighet i Italia ikke fungerer. Hadde hengt opp store pepperkakermenner i røde snorer i alle vinduene. Når jeg våknet på morgenen var det bar en haug med hoder som hang der.. Og pepperkakehuset var helt mykt og bøyd. Ikke stas. ( pussig nok er kodeordet for kommentar her bakereh )

frk.badegakk sa...

Akkurat sånn ser jeg ut noen morgener!

TorAa sa...

Alledels herlig reportasje om det å bygge pepperkakehus.

Og jeg ble så glad når jeg så på TV i dag, at pepperkake-byen i Bergen er gjenreist. Herlig.

Gjorde en post om det samme for 3 år siden:
http://toraa.blogspot.com/2006/12/yulebaking-julebakst.html?showComment=1167527460000#c7508021853409265286

Ida sa...

Om du setter opp et hus eller to, der hjemme, så pass på at kjøkkennissen ikke kommer for nær, den luringen... ;)

Hobbygåsa sa...

Flott innlegg! Ikke trodde jeg at det var såå vanskelig på lage pepperkakehus, men så har jeg aldri prøvd heller da :-) Godt det finnes hjelp. Så kjempeflott kaffekvern du har, den gjør jo god nytte som pynt hvis den ikke er i bruk. Gamleheksa og jeg har blitt kjent gjennom bloggen ja - kjempekoselig å treffe andre bloggere. Ha en fin helg Petunia! Jeg skal prøve meg på kakemenn for første gang...

Hege sa...

Lenge siden jeg har vært på bloggen din nå Petunia! Blir innimellom litt for travle dager...

Men når jeg ser på de utrolige koselige førjulsbidragene så vet jeg jo at jeg virkelig liker meg her inne!

Herlige bilder til morsom tekst!

Ha en finfin mandag!

Hege sa...

Lenge siden jeg har vært på bloggen din nå Petunia! Blir innimellom litt for travle dager...

Men når jeg ser på de utrolige koselige førjulsbidragene så vet jeg jo at jeg virkelig liker meg her inne!

Herlige bilder til morsom tekst!

Ha en finfin mandag!