søndag 7. mars 2010

Gamlemor på taket

I går var det ingen bønn! Etter flere netter hvor jeg har lagt og bekymret meg, var det ingen grunn til å utsette det lenger. Det var bare å komme seg på taket og få ned den forb… snøen. Det er jo vakkert da når snøen ligger der og lager skikkelig fjellhytte stemning, men det ville ikke vært så hyggelig å få snøen ned gjennom stuetaket – bokstavlig talt.P1040666Det er naturligvis begrensning for hvor mye snø et hustak kan tåle. Sintef har laget finurlige utregninger for dem som har interesse for det og som tør å ta seg tid til å beregne hva taket virkelig tåler før de går ut og måker. For oss andre pyser er det en grei tommerfingerregel at snøen på et hustak ikke bør komme over 50 cm tørr snø eller 40 cm våt snø, før man tar snøskuffen fatt. En annen viktig ting å huske på, er at man må måke jevnt. Blir snøen liggende igjen litt her og der, kan det gi ulik vektfordeling på taket, noe som naturligvis ikke er særlig heldig. Måk for eksempel ikke den ene siden av taket og utsett den andre til dagen etter. Skrap heller ikke av helt ned til taksteinen/takpappen.  La det ligge igjen ca 10 cm med snø, så er man sikker på at man ikke skader taket.Tak 4På taket vårt hadde  det etter ukens snøfall  dannet seg digre fonner og på det det meste var der 73 cm snø og det var få steder det var under 50 cm. Høydeskrekk fikk være høydeskrekk og Gamlemor krabbet opp på taket med en eneste tanke i hodet; at uansett hvilken side av huset jeg falt ned på, så ville jeg lande mykt på grunn av all snøen. Men heldigvis tok eldstemann og måket der det er på det høyeste. Jeg fikk “kose” meg med den andre siden …Tak 2Etter nesten 3 timer og med god hjelp av guttene, kunne jeg dumpe ned i sofaen med en bekymring mindre, men så sliten har jeg ikke vært på mange år…

Tak 1

Og det er jo lov å ha det litt gøy underveis. Minstemann har arvet sin mors høydeskrekk, men gikk frivillig opp på taket i går. Og tøffingen hoppet flere ganger fra bodtaket og ned i snøhaugen!! Knuds og Bulle på taket

Tusen takk til guttene mine for den gode hjelpen!!!

10 kommentarer:

TurboLotte sa...

Heldigvis har vinden blåst ned det meste hos meg. Men det var en periode jeg virkelig tenkte at nå.. nå må jeg opp. Greit nok på den andre siden, men på den andre siden er det over 4 meter ned...uuuuuuhhh.

qehenne sa...

Høydeskrekken min måtte også til pers. 3 ganger har vi måket taket. Hvem trenger treningssenter?

GAWO sa...

Høydeskrekk, du? Ha, ha, den biter jeg ikke på. Vet ikke om noen som er så tøff som deg.

Godt jobben er gjort. :-) Men jeg satser på mildvær og regn. Sjekket hytten i går, men selv med 1 meter snø der var det ingen fare. Så sa han som hadde bygget den. Så lenge snøen var så pudderfin som dette gikk det greit, og når regnet kommer krymper det hele til nesten ingen ting. Vi har hatt det mye verre før. Og med regn i snøen på hytten glir det hele av taket. Der er det bølgeblikk. Fin oppfinnelse.

Det såg skikkelig skummelt ut hos deg. Både mengden snø og at du var på taket. Hos meg må det ha snøet mye mindre. Eller det har blåst bort.

Godt du har en bekymring mindre. :-)

Anne sa...

Å hælle dussan så mye snø!!! her har heldigvsi (eller??? faktisk litt usikker...) regnet kommet, en formelig ser hvor den snøen forvinner du.

Men når sant skal sies, hyttetur, har det i halsen just nu, så mange tenåringshormoner på så få kvadratmeter, vel... innsett at påska blir hjemme i alle fall :-)

9na sa...

Nei nei du er ikke gamlemor på taket... Du er superspreka på taket...

kari - carpe diem sa...

Herregud...er det mulig...vi har altså hatt desidert den mest snøfulle vinteren i manns minne...
Men her blåser det stiv kuling/storm i øyeblikket, med regn i kastan, så her er snøen snart feid på havet! God tur sier jeg...

Ankis Dager sa...

Åhhhh, jeg kjenner bare melkesyren!!! Flott innsats, både av deg, og ikke minst guttene!
Bra det ikke er noe man må gjøre alt for ofte!

Anonym sa...

Om jeg får være så fri...

Denne kunne kanskje spart deg trøbbelet :)

http://www.youtube.com/watch?v=Smf9nboEmTg

Ida sa...

Det var en flott dugnadsgjeng, ja.
Bra jobba! :))

Anne-Berit sa...

Jeg er jammen glad vi har tak som det raser av,for vi har ganske bratt tak,og ingen makt i verden hadde fått meg opp der.
Litt av en jobb dere gjorde der,du og guttene dine.Fine bilder fikk du også:)