tirsdag 18. mai 2010

17. mai refleksjoner

Jeg høres nok ut som en skikkelig surpomp når jeg sier at 17. Mai er skikkelig oppskrytt. Man kaver og stresser, vasker og stryker og det eneste man får igjen for det er gnagsår av bunadskoene og overskredet isbudsjett for resten av sommeren. Det mest tåpelige med hele greien, for min egen del, er at jeg vasket hele huset i anledning den søttendes og vi skulle ikke en gang være hjemme…

17. mai refleksjonerOm morgenen må man opp grytidlig, selv om det er fridag, for å få på seg alle duppedittende til bunaden samtidig som man må spore opp slips, strømper og sko til gubben (som han forøvrig hadde fått beskjed om å finne frem kvelden før). Inne i mellom alt dette må man true familiens yngste til å ta på seg finklærne han er allergisk mot og jakte på han gjennom hele huset med kam og vann. Man kjenner gnagsårene og hodepinen begynne allerede da. På vei inn til byen ligger man allerede bak tidsskjema og er heldig om man finner en parkeringsplass ikke så lang fra severdighetene.

Så står man og venter i syv lange og syv brede før prosesjonen kommer og når den endelig er der, kommer byens høyeste mann og stiller seg rett foran deg. Mai burde ha kommet inn under vintermånedene for selv i bunaden er man blåfrossen. Og mens hele kroppen bare lenger hjem til en varm kopp kaffe, har 17. mai sirkuset bare nettopp startet…

Resten av dagen løper man fra det ene til det andre, redde for å gå glipp av noe man egentlig ikke vet hva er. Man tar telling flere ganger for seg selv for ikke rive trykklufthornet fra alle snåttungene man dumper borti. Til slutt er man nesten døv likevel… Det beste med hele dagen er faktisk å komme seg ut av bunaden og inn i joggedrakten og campe på sofaen med teppe over seg. Og mens barnetog, russetull og skolemusikken ruller kommer inn via nrk og tv2, så er det lett å innse at 17. mai er best på TV;)

Dagen derpå, kan man jammen undre seg over hvorfor ikke 18. mai er offentlig hviledag…17. mai

14 kommentarer:

Gamleheksa sa...

Herlig skrevet og ikke surpomp i det hele tatt ;) Det er jo sånn det er.

Sommertid sa...

syns du har fått med deg slik som mange av oss opplever dagen jeg da..og surpomp er man vel ikke over slike refleksjoner. Og jeg istemmer over å ha "dagen derpå" som fridag..
Ha en koselig kveld videre under teppet i sofaen.

Helle K. sa...

Fantastisk billede med solbrillerne :)

-hanne sa...

he,he -en gjennomsnittelig nordmann`s 17. mai, dette her,- rett og slett.. -så er det nå et år til neste gang ;)

hobbyvenn sa...

Haha, nok et velskrevet innlegg fra deg.
Hadde en flott dag vi da, uten stress, men det er fordi jentene er sluttet i drillen...

Annettes space sa...

Hahahaha...skønt indlæg :-))

Anne sa...

ALDRI mer var mine ord i år!!
neste år blir det BARE hulderbunad gitt,enten ved sjøen, til fjells eller i sofakroken, basta bom.

9na sa...

Hihi et lite prolaps er nesten verdt hele greien... :D knise

Lisa sa...

Jeg er så enig med deg, petunia!
Ta oss i går for eksempel. Vi stresset og kavet for å rekke det ene familiebesøket etter det andre. Frokost hos mine foreldre kl 8, barnetog for skolene i nærområdet kl 1o30-13. Lunsj hos min søster klokken fr kl 1330. Så aktiviteter på minsten sin skole klokken 16 -18...Så kvelds samling hos svigers klokken 1830 2000 og så måtte jeg stille på opprydding/bortkjøring av diverse ved skolen etter det.
Følte vi løp for å rekke ting hele dagen og at vi aldri kom i mål.
Minsten ville ikke være med en gang. Han ville bare være med en kamerat og hoppe på den nye trampolinen der borte. Han ble dradd med på 17. mai maraton og så lurer man på hvorfor ungene er sure og grinete.
Hadde det vært opp til dem så hadde det ikke spilt noen rolle hvor man var, bare de fikk is og brus og potetløp med gøye premier.
Det kan jeg saktens ordne i hagen her hjemme neste år!

Mokomoko sa...

Ha, en fin dag for en padletur på sjøen, med innlagt matpause med rømmegrøt og tilbehør. Norske flagg på kajakken er så klart på plass.

Synnøve. sa...

Skjönner godt vad du mener. Man kanske har lagt ner for mye press på 17 mai feiringa. Kanske skulle pröve å ha ett litt avslappet forhold til dagen.
Som svensk (fast norsk) har eg ikke noe speceilt forhold til 17 mai sån.
Ikke har eg bunad. Ikke har vi spist 17 mai frokost. Vi klär oss pent og tar ei kopp kaffe og så far vi ned og ser på tåget.
Hjem igjen och tar dagen med ro.
Hvorfor ikke tenke i nye baner neste år, ikke ha ett allt for stort og langt program uten kun det viktige. Tåg, kjerka og litt kos...
Så kan var og en reise hjem til seg sjöl etterpå...
Får sikker mye kjeft nå, men trur det kan bli for mye rett og slett for veldigt mange.

Flott bilde forresten, hihi.
Klems.

organic-lizzi sa...

Herlig innlegg!! Det er vel sånn det egentlig er for veeeldig mange... Etter ungene ble stor koser jeg meg mest hjemme i olabukser jeg:-)) Er jo ikke den som liker at andre bestemmer når jeg skal juble...hmmm...
Knalltøft bilde du kaller bomskudd på forrege innlegg...!
Suuuperdeilig dag & Klemm Randi

Kari Aspenes sa...

Små steder har sine fordeler.
Vel og merke kan det forekomme både høye menn og isbudsjettsprekk, men det er ikke verken parkeringsproblemer eller severdigheter å løpe mellom :-)

Living next to me sa...

Helt enig en pyton dag..nå som unger er ute av huset , drar vi til skogs . Det er vi ikke alene om , inne i Nordmarka er det mange og alle hilser for engang skyld . Og vi avslutter med reker og vin i Sørkedalen..langt fra korps og ulyder fra spyferdige unger..
Kremt..men mannen min var formann for 17 mai komiteen i mange år..Da ungene var små.
Var veldig glad da siste mann var russ. så kom barnabarna..men nå bor de for langt unna..eneste dagen i året det er ok . Men Nordmarka er ikke noe dårlig alternativ..ha en fin Pinse , du kommer deg vel da..