søndag 6. juni 2010

Hage

Mandagstema Jeg har valgt meg ordet HAGE for Mandagstema denne gangen. Nå skal jeg ikke skryte på meg å ha en fin hage, men den har store muligheter og jeg jobber med saken! Jeg har ikke grønne fingre, men hageinteressen har steget med alderen, så det er nok håp!!!

Jeg har lyst til å ta dere med på en snarvisitt til en hage på 570 mål og som inneholder over 5000 planteslag. Her finnes blant annet Nordens største rhododendron-samling og Norges største samling av roser. Hagen jeg snakker om er Arboretet og Botanisk hage på Milde her i Bergen. Jeg har ikke vært dere ute på mange år og for en ukes tid siden hadde jeg litt tid til overs. Jeg bestemte meg derfor for å ta med kamera og dra på ekskursjon. Etter en stund fant jeg ut at min største tabbe var nok at jeg hadde alt for kort tid på meg… jeg fikk bare besøkt en liten del av hele området…

Hage 1 Da jeg åpnet disse portene og steg inn, var det som å komme inn i en eventyrverden. Jeg kjente at lysten til å grave i jorden ble født og fikk nesten litt panikk for å ikke få med meg alt det vakre som var og se… Jeg vinglet frem og tilbake og måtte til slutt bare bestemme meg for å konsentrere meg om to ting:

JAPANHAGEN

Hage 5

Mellom 2005 og 2008 ble et stort område bygget opp med elementer fra japansk hagetradisjoner. Her finnes det lykter, små broer, grusganger og tepaviljong.

Hage 3

Jeg leste på nettet at mange planter av asiatisk opphav, faktisk lett kan trives i vårt norske klima og her finnes det et stort utvalg av planter fra Japan. Dessverre var det kanskje litt tidlig for å se denne delen hagen i full blomstring…

Hage 5a … men det skal vel ikke så mye fantasi til for å forstå at det må være et vakkert skue.

FJELLHAGEN

Hage 6 Den andre delen av Botanisk hage, jeg brukte tid i, var fjellhagen og jeg må bare si at dette er min favoritt. Det er noe så utrolig vakkert med stein og blomster sammen. Levende og dødt i skjønn forening.

Hage 10 Her er det bygget opp en “oase” av planter fra hele verden vakkert tilrettelagt med steinbed i en skråning i terrenget. Prikken over i’en er en liten foss og en bekk som renner nedover gjennom det hele…

Hage 9Her kan du gå på små stier, i steintrapper og over små steinbroer på sikksakk opp gjennom hele skråningen og bare nyte synet! Og når du blir helt “satt ut” av alt det fine du ser, kan du hvile deg på en av benkene som er satt opp her…

Hage 7 Mens jeg gikk her og koste meg, drømte jeg om at hagen her hjemme skulle bli en hage med mye stein, rennende vann og vakre bed. Og det viktigste av alt; Benker eller stoler strategisk plassert rundt omkring i hagen. Det er ikke det at jeg har 570 mål å ta av da, men her ute på i dette fantastsike området, kan du virkelig få tips på hvordan man kan utnytte plassen.

Hage 2

Om du er i Bergen i løpet av våren, sommeren eller tidlig høst, vil jeg på det sterkeste anbefale deg et besøk her ute på Milde. Jeg skal snart ta meg en tur utover igjen og da skal jeg ha hele dagen på meg til å bli bedre kjent der. Det er ikke bare mye praktfullt å se på, men et besøk her ute gir en gode ideer til egen hage og man kan finne /lære om planter som ikke kjente fra før og som man kan plante hjemme..

Ønsker du å lese mer om Arboretet og Botanisk hage, kan du gå inn på denne nettsiden HER.

26 kommentarer:

Småbyliv sa...

Så vakkert! Jeg lurte nesten et øyeblikk på om det var deg som hadde et lite hageanlegg på 570 mål, hehe - du snakker meg om arbeidsbelastning da :o))

Fin uke til deg!!

Tofo sa...

Flotte bilder!
Ja det er nydelig der ute! Vår gartnervenn som jobber på arboretet, har jobbet mye med japanhagen:)

Klem Turid:)

Gamleheksa sa...

Så flott. Ja, der hadde jeg slitt ut bukseknær og kost meg fælt. Gleder meg til flere bilder derfra, altså :)

Turid sa...

Å for et flott sted. Jeg var ikke klar over at det var et slikt hageanlegg i Bergen også. Her kunne jeg også brukt masse tid. Og for et fint sted å dra på utflukt med hele familien.

9na sa...

Ja! Vakkert. Kjæresten og jeg var en liten tur i Botanisk Hage i Oslo for et par uker siden og det er også et område man med fordel kan kose seg masse... Nydelige planter, trær, fugler, en hyggelig kafe..., men det begynte å regne. I vår egen hage her hjemme blomstrer løvetannen villig og gresset er 25 cm. Jeg skal ikke klippe eller luke, bare observere hva som skjer... kanskje vi får naturtomt?

Monica o Jacob sa...

Fina bilder, gillar det stilrena i Japanska trädgårdar.
Jasså fåren har satt skräck i vovven hihi, stackarn som kissade på elstängslet det kan inte ha varit en rolig upplevelse. Zeus den gamla hunden som ligger ner älskade att valla, han vallade ihop en tacka med lamm sedan lämnade han dom inte ur sikte.
Ha det;-)

Rs Fotodilla sa...

Heisann..:) Jeg synes ikke roser er så veldig vanskelig egentlig. Jeg har ikke gjort noe spesielt for at de skal overvintre heller. Plantet de rundt flaggstanga,og det er et sted det er mye vind, tror det er H7 på de jeg har. I høst tok jeg et tykt og godt lag med ferdig matkompost og la et stykke oppover stilkene på alle rosene mine. Selv potterosene som hadde stått i krukker puttet jeg bare ned i ett hull i bakken i fjor høst, og de blomstrer igjen i år.
Hardførheten har nok mye å se, og det å dekke de til for vinteren. Ellers så trenger de jo endel vann har jeg funnet ut.
:D

Lotta sa...

Ohhh en sån båge vill jag ha i min trädgård... Sista bilden...
Underbara bilder på en fin trädgård.
Kramizzz // lotta

Malys krok sa...

Oi! Ja dette var litt av en hage! Slett ikke noe for en privatperson, selv om det er mange som har flotte hager rundt om. Virkelig vakkert det du viser her!
Så vil jeg og få si tusen takk for din hyggelige hilsen på mitt H innlegg! -Margit-

Donald sa...

Billede 7 er sådan jeg forestiller mig en fjeldhage. Der finnes en botanisk fjellhage ved Kongsvinger, som jeg så for 11 år siden. Den er meget smuk, eller interessant, men som med alle plante-forskningssteder er det ikke altid, at planterne trives under kunstige forhold.

Jeg synes at billede nummer 8, fjellhagen, er vanvittigt smukt og kan godt forstå at du vil have det samme hjem i haven :-) Men det kan man jo ikke uden en mindre hær af gravere, maskiner, og så videre - jo, hvis du i forvejen bor på en fjellside, så kanske det går lett :-)

Rimkogeren sa...

Tak for din kommentar :-) Og tak for et fornemt besøg i botanisk have!

Fruen sa...

Så vakkert :):)
Skal si du er med på mange tema-leker :):)
Ha en strålende uke

Irene sa...

Flotte bilder av en fantastisk hage ... nå vet jeg hva jeg må se neste gang jeg kommer til Bergen (på denne årstida vel og merke) ... og jeg skjønner nå at en må ha god tid!

Ha en fin uke!

Birgitta "foto CHIP" sa...

Jag tycker ingången med den vackra grinden var fantastisk :) Sedan älskar jag det lila mot grå stenar - finfina bilder.
Snart ska jag besöka Lunds botaniska trädgård :)

http://foto.rudenius.se/post/2010/06/07/Hage-Tradgard.aspx

Anette sa...

Sikke et skønt sted. Glæder mig til at se flere billeder derfra. God uge til dig :-)

linsky sa...

Ja, der så det ikke dumt ut! :)

marte sa...

Så flott!! Det frister virkelig med en tur til Bergen.

munamaj Swedebn sa...

Åh, så fina bilder, helt underbara.
Ha de fint,
Kramen/Ulla

GAWO sa...

Der ute har jeg vært mange ganger. Blogget om det har jeg også :-) Du har sikkert sett det. Det er så delig å ta en tur dit og bare nyte roen og freden og alle de vakre fargene. Spesielt nå på denne årstiden. Egentlig så bør en gå gjevnlig og se forandringen i plantene.

Aase sa...

Botanisk hage i Bergen har jeg aldri besøkt. Dessverre ikke den i Oslo heller.

Gunsside sa...

Så mange lekre bilder
- ser ut som et sted som er verdt besøket på tur til Bergen
Ha en fin uke ;)

Mona sa...

Bergen verkar vara en fantastisk stad som har allt. Vi har också en botantisk trädgård i Göteborg med Japandal och klippträdgård, men vi har inte en så fin grind vid ingången. Den är verkligen vacker! Det ser ut att vara ett stort område så jag förstår att man behöver mycket tid.

qehenne sa...

Her kjente jeg meg litt igjen. Har vært på "besøk" her tidligere gjennom ABC i ord og bilder. Artig hage og mye fint de har laget til.

Marie sa...

Fantastiske bilde frå ein fantastisk hage!
Dit skal/må eg før eller seinare! Og det er jo ikkje så langt borte heller...

Fin onsdagskveld til deg :)

Nina sa...

Verkligen vackert! Sista bilden blir min favorit!

Veronika sa...

Så utrolig flott hage! Tenk så heldige dere er som har mulighet til å nyte en slik nydelig hage uten å måtte luke ugress;)