søndag 1. august 2010

Bilferie

Mandagstema4 Ordet denne uken på Mandagstema er BILFERIE og selv om jeg ikke akkurat kan skryte på meg å ha fartet land og strand rundt i bil som sjåfør eller som passasjer, så har jeg mine timer i bil på norske landeveier. Mine bilferier, var stort sett bare en transportetappe fra Vestlandet og østover og tilbake igjen noen uker senere, og det var rett og slett en lidelse. Det begynte dager før med gruing. Reisefeberen herjet i kroppen og det var ikke så mye for at vi skulle reise bort, men det var selve bilkjøringen som var problemet. Jeg ble så bilsyk. Allerede noen kilometer hjemmefra var jeg skikkelig kvalm og svingete vestlandsveier, gjorde ikke så mye for å bedre tilstanden. Hardanger var et mareritt og mens jeg i dag kan nye utsikten og naturen på bilturer gjennom Hardanger, stod den gang dette vakre stykke Norge, for en skala på hvor kvalm en kunne bli. Som oftest var jeg kvalmes da vi passerte Kvandal og jeg trodde faktisk i mange år, at det egentlig het Kvalmdal… Etter utallige stopp langs fjorden, begynte formen å komme seg da vi startet oppstigningen til Hardangervidda og derfra og frem, gikk det stort sett bra.

Bilferie 3 Petunia og tante sin boble sommeren 1974

Målet for disse turene vi tok nesten hver sommer, var min bestefar på Kapp på Toten. Hagen hans med alle epletrærne og utsikten over Mjøsa, var etter noen dager, verdt hele bilturen. For en som er født og oppvokst på Vestlandet, kjentes det ut som om himmelen var så mye større der østpå.Bilferie 5 Utsikt over Mjøsa tatt fra Kapp kapell.Bilferie 1

Bilde av bestefars hus tatt nede fra eplehagen.

Vel, etter noen uker var det på an igjen. De første milene som en sann lidelse.. Men ingenting var som å kjøre de siste kilometerne før hjemkomst og kjenne gleden og forventningen stige dess nærmere man kom og håpet om at alle vennene i nabolaget også var kommet hjem fra ferie….

Bildene er skannet av fra gamle foto og kvaliteten er ikke av den beste.

20 kommentarer:

Maboe / M and D, Norway sa...

Jeg blir også bilsyk, særlig ble jeg det som barn. Likevel skulle jeg gjerne tatt noen bilturer rundt i Norge. Fint innlegg!

anne - moseplassen sa...

veit du, familien min dreiv ikke med ferier når jeg var liten, og dermed heller ikke bilferier (bønder). Som voksen har jeg hatt masse vestlandsbilferie med mannen, vi synes det er riktig så stas faktisk. Så jeg var missunnelig på barnePetunia, bilferie til vestlandet...

haha, helt til jeg leste om Kvalmdal. Jeg var nemelig også legendarisk bilsjuk som liten, enda så rette og fine veiene var heromkring. Det hadde jeg ikke tenkt på, at barneAnne nok ikke synes bilferie var noe særlig..

Flott bilde!

Mona sa...

Usch ja, som barn kunde jag inte åka bil många meter innan jag blev åksjuk. Jag tror att de flesta barn blir mer eller mindre åkskjuka eftersom balanssinnet inte är fullt utvecklat. Jag blir än idag väldigt lätt sjösjuk.
Det ser härligt ut vid sjön Mjösa och huset är jättegulligt.

Monica o Jacob sa...

Härligt med nostalgibilder, har själv aldrig varit åksjuk men har en syster som var det.Vi kom inte långt innan hon blev grön i ansiktet.
Ha en skön vecka;-)

Gamleheksa sa...

Mye kjent her, ja. Både kvalmen og Kapp. Kanskje ikke så bra å nevndet i sammen setning,men hehe:)

Bilsyken min avtok brått da mor fant ut at all røyklukta fra dem i framsetet faktisk samlet seg hos oss bak. Så da ble det røykestopp i bilen og streng beskjed om å følge med på vegen. Du verden så mye bedre alt ble da :D Til og med på tre ukers biltur i Nord-Norge var jeg i god form.

bloggenanne sa...

Så fint innlegg, og hvilke herlige nostalgibilder! Heldigvis var jeg aldri blant de som ble mest bilsyk som barn, for bilferie var gjerne eneste alternativ på den tiden. I det senere har mannen og jeg plukket opp igjen denne tråden og tar mer enn gjerne bilferier på sommeren. For oss er Vestlandet gjerne målet, da dette er like eksotisk for oss som Østlandet nok kan være for en vestlending.

Tinkerbell ... sa...

Underbar nostalgibild på dig och den gamla Folkvagnen ...
Hade själv en sådan när jag var ung!!!

linsky sa...

Herlig bidle av deg og tantes bil! :-D

Anette sa...

Jeg er ikke vild med bilferie - men at køre bil og holde ferie - det er jeg god til :P Fint indlæg :)

ArneA sa...

Budeiebildet nedenfor er flott. Regner med at det også inngår i konkurransen.
:)
Det måtte være et skikkelig bilde av Huldra på besøk som overgår dette, men Anne er vel for sjenert til å forsøke noe slikt, og dessuten er hun i Italia
:)

9na sa...

Vi hadde også bilferier med trange biler og bilsyke... Huff og huff. Fine bilder!!!

gunknitter sa...

Herlig å tenke tilbake til barndommens bilferier i ei overfylt, overpakka Folkevogn !Unger, telt, barnevogn, primus, støveler, fiskestenger... eg kunne ramse opp. Vi var så spent og reisesjuk alle sammen, verst var Mamma.

Eg har heldigvis aldri vore bilsjuk og har alltid likt å kjøre med bil, det har heldigvis både barna mine og min kjære også. Så endel bilturar har det blitt !!

Koselig innlegg :))

Lotta sa...

Hallå
Imorgon åker vi till ditt fina land på semester.
Viruset eller trojanerna satt i webbhotellet inte på min dator
Jag har scannat och kollat men den är helt ren.
Det var jag och Hasse Broms som fick detta men hur har vi ingen aning om.
Jag fattar inte varför de inte kunde rensa bort det där.
Hoppas att vi slipper sån här skit i framtiden för det är så ledsamt att behöva ta bort bloggar med alla goa kommentarer som man har fått.
Denna veckan är jag inte med på ABC för vi är ju på semester...
Jag försöker veckan därpå .
Ha det riktigt gott
Hoppas att du inte blir drabbad av detta elände.Vi tog bort våra för säkerhets skull
Kramizzzzar i massor//Lotta

Malys krok sa...

Jo lengre en lever jo flere minner får en! Dine minner om BILFERIE er både "onde og gode". Måtte le da jeg leste om Kvalmedal, men kjenner til det der med bilsyke. Jeg ble det og, ja til og med når jeg satt på sykkelbæreren til mamma ble jeg kvalm!
Koselige bilder du viser!
-Margit-

mimouna sa...

Vi hadde hytte ved sjøen vi, så det var dårlig med bilferier. Kanskje like greit, for jeg ble også lett bilsyk. Og så falt jeg helt i staver av bildet av deg foran boblen. Husker at jeg også hadde en bluse med sånne snipper. Lurer på hvor den ble av? Beste nylonkvalitet i hvitt med små brune blomster.... *mimre*

Vi er nok noenlunde samme årgang, så jeg koser meg med små reiser i tidsmaskinen her inne. :o)

Pialotta sa...

Här har du en till som blev åksjuk som barn .. hade alltid en papperspåse i beredskap trots intag av åksjuketabletter:(
Din bild på folkan och dig.. riktigt nostalgisk:) Vi har bara gjort endagsturer med bil denna sommaren.
Ha de..

sylvia sa...

hei.
første gang hos deg,
å som jeg har hygget meg her.
koselig blogg,
ja det er så deilig å se i gamle foto,uansett kvalitet så blir en med på en reise bakover i tid,det er så nydelig,
jeg gleder meg til å følge deg vidre,ble din følger.
ønsker deg en nydelig tirsdag.
klem fra sylvia

Donald sa...

Hvor er det en fin boble. Den slags billeder hjælper til at forstå hvor meget af vores samtids oplevelser der er bestemt af teknik og videnskab - bilerne ændrer sig i takt med mode, teknik og forskning men det går så langsomt at vi somme tider tror at der ikke sker noget :-)

Ragnar Steinmoen sa...

Det dukker opp minner når en ser slike bilder :) Var på et par slike selv på 70 tallet

Veronika sa...

Å hvilket herlig og nostalgisk innlegg:) Bilsyke barn er i allefall noe av det verste med bilferier...takk og pris for at det i dag finnes midler mot syka.